pátek 25. března 2016

Variace na hot cross buns


Přiznám se, že letos Velikonoce vůbec nestíhám. Jsem zavalená prací a studiem a jediné, k čemu jsem se vybičovala, je barevný nápis "Veselé Velikonoce" na naší tabuli v kuchyni a pár větviček zlatého deště na stole v obýváku. Možná se mi ještě zadaří vyfouknout tak dvě vajíčka a někam je zavěsit, ale tím to prostě končí.
Těšila jsem se, jak upeču beránka (to za mě nakonec zastal Belgičan, ale nechali jsme ho na dekoraci u mých rodičů), jidáše, mazanec, ale bohužel. Nakonec jsem se vzmohla alespoň na vyzkoušení hot cross buns, které vám tu také představuji.
Hot cross buns jsou vlastně hodně jednoduché na přípravu, ale hodně náročné na čas, který potřebují k vykynutí. Já jsem se nakonec vykašlala i na cukrovou polevu ve tvaru kříže, i na pruh dalšího těsta a kříž jsem jim jen naznačila řezem. Kritici mi tak samozřejmě můžou říct, že se tím pádem vůbec nejedná o hot cross buns, protože to je asi jako rybí polévka bez ryby. Ale víte jak - klidně si to nazvěte třeba brioškou.
Inspiraci jsem čerpala v loňském velikonočním Gurmetu.

Ingredience (na 6 ks):

100 g sušených brusinek
lžička vanilkového extraktu
200 g hladké mouky
10 g droždí
1 lžíce cukru
špetka soli
2 vejce
80 g změklého másla
30 ml mléka

+ 1 vejce, lžíce mléka na potření před pečením

Postup:
Brusinky zaliju horkou vodou, 5 minut počkám a poté scedím.

Mouku, droždí, mléko, sůl, vejce, cukr a vanilkový extrakt smíchám. Pomocí robotu s hnětacím hákem zpracuji do těsta. Pracuji asi 5 minut na nejnižší rychlost. Poté po kouskách přidávám změklé máslo a hnětu asi dalších 15 minut.Mělo by vzniknout hladké, lesklé, nelepivé těsto.

Těsto nechám 45 minut odpočinout. Poté z něj na válu rukou vytvaruji obdélník a posypu brusinkami. Několikrát těsto přeložím a tím do něj ovoce zapracuju. Nechám odležet dalších 45 minut. 

Poté těsto opět roztáhnu a několikrát přeložím a tvaruji briošky. Mělo by jich být 6 ks. Skládám je do vymazaného pekáče (já použila formu na biskupský chlebíček, akorát se mi tam pěkně vešly). Nechám kynout dalších 45 minut. Pokud nehodláte dělat cukrovou polevu ve tvaru kříže, můžete v tuto chvíli briošky do kříže naříznout.

Poté rozehřeju troubu na 180°C, briošky potřu vejcem s mlékem a peču asi 20 minut.

Nejlepší jsou hned první den.


2 komentáře: