Stránky

pondělí 25. ledna 2016

Kakaové půlměsíčky mojí babičky


Moje babička umí spoustu skvělých věcí. Její kynuté buchty, švesťáky, řepánky, kremrole jsou bezkonkurenční. Já ale bohužel tolik na kynuté těsto nejsem, a tak když se mě babička jako dítěte ptala, co by měla upéct, mívala jsem v tom jasno: kakaové půlměsíčky. Dodnes si pamatuju ten pocit, když byla neděle, byli jsme s bráchou a bratránkem u babičky, šla poobědová pohádka a na stole byl tenhle můj oblíbený zákusek.
Takže když Belgičan onehdá přišel s tím, že bych mohla něco upéct, abychom měli na týden k snídani a k odpolednímu čaji, vzpomněla jsem si na dětství, na půlměsíčky a bylo jasno: zavolám babičce o recept a přenesu se zpátky v čase do krásných devadesátých let, do obýváku v Polabí k nedělní pohádce a nebo partičce kanasty.

Ingredience (na plech asi 35x35 cm):

na těsto:
16 dkg změklého másla
16 dkg cukru krupice
16 dkg hrubé mouky
4 lžíce kakaa
4 vejce

na polevu:
4 lžíce vařící vody
30 dkg cukru moučka¨
3 lžíce citronové šťávy nebo rumu

Postup:
Utřu máslo s cukrem (dám si skutečně záležet a dělám to pořádně a dlouho, aby pak nekřupal cukr mezi zuby). Poté přidám mouku, vmíchám, posléze přidám vejce a kakao a důkladně smíchám.
Těsto vliju na plech vyložený papírem, uhladím a peču na 160 °C asi 20 - 25 minut (kontroluji špejlí).

Když je těsto lehce vychládlé, připravím polevu. Smíchám vše dohromady a rozetřu opatrně po těstě.
Půlměsíčky vykrajuji skleničkou s tenkým okrajem ještě dokud není poleva plně zatuhlá (jinak by popraskala).

Žádné komentáře:

Okomentovat