Tahle polévka voní
chatou, prázdninami, dětstvím... Kdykoliv ji udělám, je mi opět sedm let a
slyším babičku, jak na Sázavě volá z okna: „Honzíku, Evičko, oběd!“
Ingredience:
dvě lžíce sádla (másla)
dvě lžíce hladké mouky
2 velké brambory
čtvrtka celeru brukvy
1 mrkev
1 kořenová petržel
půl až hrneček (nejlépe sušených) hub
1 cibule
4 stroužky česneku
majoránka
kmín, sůl
Postup:
Ze sádla a mouky si připravím v hrnci jíšku, když je
hotová, zaleju ji studenou vodou (nevzniknou tak žmolky) a dám vařit. Brambory
nakrájím na kostičky a šoupnu do vody. Celer nakrájím na malé kousky nebo
nastrouhám, cibuli oloupu, mrkev nakrájím na kolečka, petržel na kostky, česnek
propasíruju, houby očistím a nakrájím (pokud mám sušené, musím je nejprv
namočit, aby trochu změkly). Pak to házím do vody – nejdřív celer, mrkev,
petržel, pak cibule a houby, na závěr česnek, osolím, okmínuju, na závěr podle
chuti dodám majoránku (a nemusím šetřit). Vařím asi půl hodiny (aby už všechny
ingredience byly měkké, ale ne rozvařené).
Tip: Pro výraznější chuť mohu zeleninu nejprve lehce
osmahnout na pánvi na sádle. K dochucení mohou použít také libeček a
čerstvou hladkolistou petržel.
Žádné komentáře:
Okomentovat