úterý 30. září 2014

Bramboračka s houbami



Tahle polévka voní chatou, prázdninami, dětstvím... Kdykoliv ji udělám, je mi opět sedm let a slyším babičku, jak na Sázavě volá z okna: „Honzíku, Evičko, oběd!“



Ingredience:
dvě lžíce sádla (másla)
dvě lžíce hladké mouky
2 velké brambory
čtvrtka celeru brukvy
1 mrkev
1 kořenová petržel
půl až hrneček (nejlépe sušených) hub
1 cibule
4 stroužky česneku
majoránka
kmín, sůl



Postup:
Ze sádla a mouky si připravím v hrnci jíšku, když je hotová, zaleju ji studenou vodou (nevzniknou tak žmolky) a dám vařit. Brambory nakrájím na kostičky a šoupnu do vody. Celer nakrájím na malé kousky nebo nastrouhám, cibuli oloupu, mrkev nakrájím na kolečka, petržel na kostky, česnek propasíruju, houby očistím a nakrájím (pokud mám sušené, musím je nejprv namočit, aby trochu změkly). Pak to házím do vody – nejdřív celer, mrkev, petržel, pak cibule a houby, na závěr česnek, osolím, okmínuju, na závěr podle chuti dodám majoránku (a nemusím šetřit). Vařím asi půl hodiny (aby už všechny ingredience byly měkké, ale ne rozvařené).

Tip: Pro výraznější chuť mohu zeleninu nejprve lehce osmahnout na pánvi na sádle. K dochucení mohou použít také libeček a čerstvou hladkolistou petržel.

Žádné komentáře:

Okomentovat