Asi jste již pochopili,
že zeleninová jídla mám nadmíru ráda. Věřte ale tomu, že o pečenou zeleninu
budou žadonit i zapřísáhlí masaři, kteří by za kus masa zaprodali svou duši.
Budou ochotní zaprodat ji i za pár brambor, mrkev, česnek a papriku opečené na
oleji v troubě.
Ingredience (pro 2):
6 středních, spíš menších brambor
2 větší mrkve
2 malé cibule
5 stroužků česneku
1 paprika
sůl, pepř
olivový olej
(tipy na další ingredience najdete níže)
Postup:
Pustím troubu na 180°C. Brambory omyju, vykrájím bubáky,
pokud není šlupka vysloveně ošklivá, tak ji neloupu a brambory nakrájím na
měsíčky (prostě čtvrtky) a dám na plech. Přeliju olejem (nesmím ani moc, ani
málo). Opepřím, osolím a strčím do trouby, i když třeba nebude ještě úplně
předehřátá. Pak oškrábu mrkev, nakrájím ji na špalíky, osolím a přidám
k bramborám. Cibuli oloupu, nechám ji vcelku na nakrájím vysloveně
nahrubo. Česnek mohu nechat ve slupce. Přišoupnu to na plech. Na závěr nakrájím
na větší kusy papriku a přidám. Poté, co přidám papriku, peču ještě 20 minut.
Vždy, když přidávám další suroviny, tak obsah plechu vždy trochu promíchám, aby
se to udělalo hezky ze všech stran a nepřipeklo se k pekáči.
Podávám buď s dresinkem (nebo smetanou) nebo jako
přílohu k masu.
Tip:
Pro masožravce mohu přidat slaninu.
Podle sezóny je také možné obměňovat jednotlivé ingredience.
Můžu péct také dýni, lilek, cuketu, pórek, červenou řepu (tu strčím v zabalenou do alobalu do trouby
ale ještě před bramborami, peče se nejdéle). Vždy při tom mám na paměti ale to,
že nejdřív jdou na pekáč suroviny, které potřebují být v troubě déle,
teprve pak ty, kterým stačí kratší doba.
Žádné komentáře:
Okomentovat