čtvrtek 2. října 2014

Ořechový dort



Zde se jedná o recept na klasický základní suchý korpus, který se vám zaručeně nezdrcne, nespadne a bude krásně držet tvar a vy ho tak budete moci vyšperkovat šlehačkovo-tvarohovou náplní a marcipánovým doladěním. Kdo má rád ořechy, bude se olizovat až za ušima. 

Ingredience:
4 vejce
8 lžic vlažné vody
4 lžíce studené vody
250g cukru
špetka soli
250g polohrubé mouky
50g namletých vlašských ořechů
půlka sáčku prášku do pečiva


Postup:
Žloutky, 8 lžic vlažné vody a cukr utřu do pěny.
K bílkům přidám 4 lžíce studené vody, trošinku soli a společně vyšlehám do tuhého sněhu.
K utřeným žloutkům přidávám opatrně na střídačku sníh a mouku (do které pečlivě vmíchám kypřící prášek), ořechy.
Poté vložím do trouby vyhřáté na 180°C a peču asi 30 - 40 minut. Dort je hotový, když je testovací špejle úplně suchá.

Tip:
Zdobit mohu různými způsoby, u nás se nejvíce ujala tato náplň: kelímek smetany ke šlehání vyšlehám do šlehačky a smíchám s jedním plnotučným tvarohem. Podle chuti dosladím. Touto směsí potřu vnitřek dortu i vršek, posypu ořechy a mohu ozdobit ještě i srdíčky vykrájenými z marcipánu.
Pro všednodenní příležitosti je možné dort promazat jen oblíbenou marmeládou a podávat buď se šlehačkou nebo se zakysanou smetanou.

2 komentáře:

  1. Tenhle dort se v naší rodině peče na všechny oslavy už od dob mojí prababičky a ještě nás neomrzel. Klasika, která chutná všem!

    Maru UltimateChic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme se k receptu dostali přes známou, ale už i u nás získal pevné místo v rodinné kuchařce :)

      Vymazat