Zde se jedná o recept na klasický základní
suchý korpus, který se vám zaručeně nezdrcne, nespadne a bude krásně držet tvar
a vy ho tak budete moci vyšperkovat šlehačkovo-tvarohovou náplní a marcipánovým
doladěním. Kdo má rád ořechy, bude se olizovat až za ušima.
Ingredience:
8 lžic
vlažné vody
4 lžíce
studené vody
250g cukru
špetka soli
250g polohrubé mouky
50g
namletých vlašských ořechů
půlka sáčku
prášku do pečiva
Postup:
Žloutky, 8
lžic vlažné vody a cukr utřu do pěny.
K bílkům
přidám 4 lžíce studené vody, trošinku soli a společně vyšlehám do tuhého sněhu.
K utřeným
žloutkům přidávám opatrně na střídačku sníh a mouku (do které pečlivě vmíchám
kypřící prášek), ořechy.
Poté vložím
do trouby vyhřáté na 180°C a peču asi 30 - 40 minut. Dort je hotový, když je testovací špejle úplně suchá.
Tip:
Zdobit mohu
různými způsoby, u nás se nejvíce ujala tato náplň: kelímek smetany ke šlehání
vyšlehám do šlehačky a smíchám s jedním plnotučným tvarohem. Podle chuti
dosladím. Touto směsí potřu vnitřek dortu i vršek, posypu ořechy a mohu ozdobit
ještě i srdíčky vykrájenými z marcipánu.
Pro
všednodenní příležitosti je možné dort promazat jen oblíbenou marmeládou a
podávat buď se šlehačkou nebo se zakysanou smetanou.
Tenhle dort se v naší rodině peče na všechny oslavy už od dob mojí prababičky a ještě nás neomrzel. Klasika, která chutná všem!
OdpovědětVymazatMaru UltimateChic
My jsme se k receptu dostali přes známou, ale už i u nás získal pevné místo v rodinné kuchařce :)
Vymazat