Bretaň je krásná. Sice je to kraj
poměrně studený a větrný, mořské útesy, skály a rybářské kostelíky vám však
plně vynahradí to, že na koupačku to většinou nebude. Protože to však býval
kraj poměrně chudý, ani v gastronomii nehledejte pompéznost. Ano, ústřice
i šampaňské pochází tam z těch oblastí, avšak správný Bretoněc si stejně
nejraději v restauraci objedná slanou palačinku z pohankové mouky zvanou
galette a zapije ji pořádným jablečným ciderem.
Ingredience
(na dvě ohromné palačinky):
200-250ml
vody
1 vejce
půl lžičky
mořské soli
2 lžíce
rozpuštěného sádla
Postup:
Vyšlehám
mouku s vejcem. Poté pomalu přilévám osolenou vodu a míchám. Těsto by mělo
mít konzistenci tzv. na nit. Na závěr ještě rychle vyšlehám mixérem.
Těsto dám do
lednice odpočinout minimálně na dvě hodiny. Delší odpočinek mu však jedině
prospěje.
Po vyndání z lednice
opět krátce vyšlehám mixérem, přidám rozpuštěné sádlo a liju na sádlem či
máslem vymaštěnou horkou pánev. Poté, co okraje začnou hnědnout, palačinku
obrátím.
Po obrácení
na palačinku nakladu přísady dle chuti (jako základ lze považovat čtyři lžíce
nastrouhaného sýra, plátek šunky a vejce; můžete přidávat ale také kozí sýr s brusinkami,
rajčata, houby, brambory, více druhů sýra, maso atd.). Stáhnu trochu plamen,
okraje palačinky ohnu, aby vznikl čtvercový tvar, ještě lehce podmastím a
nechám chvíli zapékat. Z vejce se nesnažím mít volské oko, Francouzi ho
podávají ve víceméně tekutém stavu, pouze bílek je zatuhlý.
Podávám
zásadně v doprovodu zeleniny, jinak pokrm působí těžce.
Krása, pohankovou mouku taky ráda používám. Galettes jsem nikdy nezkoušela, ale vypadá to úžasně, fandím :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz
OdpovědětVymazatDěkuju :)
Vymazat