pátek 3. října 2014

Bretaňské galettes aneb slané palačinky z pohankové mouky



Bretaň je krásná. Sice je to kraj poměrně studený a větrný, mořské útesy, skály a rybářské kostelíky vám však plně vynahradí to, že na koupačku to většinou nebude. Protože to však býval kraj poměrně chudý, ani v gastronomii nehledejte pompéznost. Ano, ústřice i šampaňské pochází tam z těch oblastí, avšak správný Bretoněc si stejně nejraději v restauraci objedná slanou palačinku z pohankové mouky zvanou galette a zapije ji pořádným jablečným ciderem.

Ingredience (na dvě ohromné palačinky):
125g pohankové mouky
200-250ml vody
1 vejce
půl lžičky mořské soli
2 lžíce rozpuštěného sádla



Postup:
Vyšlehám mouku s vejcem. Poté pomalu přilévám osolenou vodu a míchám. Těsto by mělo mít konzistenci tzv. na nit. Na závěr ještě rychle vyšlehám mixérem.
Těsto dám do lednice odpočinout minimálně na dvě hodiny. Delší odpočinek mu však jedině prospěje.
Po vyndání z lednice opět krátce vyšlehám mixérem, přidám rozpuštěné sádlo a liju na sádlem či máslem vymaštěnou horkou pánev. Poté, co okraje začnou hnědnout, palačinku obrátím.
Po obrácení na palačinku nakladu přísady dle chuti (jako základ lze považovat čtyři lžíce nastrouhaného sýra, plátek šunky a vejce; můžete přidávat ale také kozí sýr s brusinkami, rajčata, houby, brambory, více druhů sýra, maso atd.). Stáhnu trochu plamen, okraje palačinky ohnu, aby vznikl čtvercový tvar, ještě lehce podmastím a nechám chvíli zapékat. Z vejce se nesnažím mít volské oko, Francouzi ho podávají ve víceméně tekutém stavu, pouze bílek je zatuhlý.
Podávám zásadně v doprovodu zeleniny, jinak pokrm působí těžce.

2 komentáře:

  1. Krása, pohankovou mouku taky ráda používám. Galettes jsem nikdy nezkoušela, ale vypadá to úžasně, fandím :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat