Co si budeme povídat – české chuťové
buňky jsou zvyklé na lívance kynuté a u těch nekynutých přeci jenom „něco“
chybí. Lívance, u kterých si nemusíte připravovat kvásek, však mají jednu
nespornou výhodu – jsou mnohem rychlejší nežli jejich kynutí bratři.
Dostanete-li tedy někdy neukočírovatelnou chuť na toto sladké jídlo, avšak
nemáte čas na to, abyste šli do obchodu shánět droždí a pak čekali dvě hodiny
na vykynutí, vytrhne vám tento recept trn z paty. A i přes určitou
nedokonalost si na nich velmi pochutnáte.
Ingredience
(na asi 15-20 lívanečků, tedy množství pro dva):
lžička
prášku do pečiva
kostka másla
o velikosti 1,5cm krychlových
půlka kelímku
bílého jogurtu
170ml mléka
1 vejce
půl sáčku
vanilinového cukru (10g)
olej na
smažení
Postup:
V misce
smíchám pořádně metličkou mouku a prášek do pečiva. V jiné míse smíchám
rozteklé máslo, vejce, mléko a jogurt. Opět metličkou lehce vyšlehám.
K této směsi po částech přidávám mouku a míchám. Žmolky ale příliš
neřeším, protože ničemu nevadí. Na závěr přimíchám cukr.
Rozehřeju
velkou pánev, pokapu olejem (pokud chci dosáhnout rovnoměrného rozprostření
oleje, tak si mohu pomoci mastipírkem). Malou sběračkou na ni nalívám těsto
tak, aby mi vznikly asi 6cm, tenké, lívance.
Jakmile se
začnou na lívanci dělat bublinky a praskat, musím lívanec obrátit. Z druhé
strany pak smažím už jen chvilinku (lívance jsem dělala jak na elektrickém sporáku, tak na plynu a zde musím upozornit - na plynu se musíte sakra otáčet, abyste lívance nepřipálili!).
Podávám buď
jen tak, samotné, s javorovým sirupem, karamelovou omáčkou nebo s povidly či jinou zavařeninou.
Žádné komentáře:
Okomentovat