Jíst pořád dokola mrkev s jablkem
nejde. Pokud přemýšlíte, jak tedy jinak ještě zpracovat větší množství mrkve,
která je teď na podzim nejlepší a nejvíc bio, zkuste tuto polévku. Je nesmírně
snadná, rychlá, nenáročná na suroviny a s opečeným chlebem to bude jedna z vašich
nejoblíbenějších večeří.
Ingredience
(pro 2-3 lidi):
necelý
půllitr horké vody
4 střední
mrkve
3 střední
brambory
3 snítky
tymiánu
3-4 špetky
soli (samozřejmě záleží hodně na slanosti vývaru)
špetka pepře
2 špetky
provensálského koření
2 stroužky
česneku
2 lžíce
másla
Postup:
K vývaru
přiliju horkou vodu a dám vařit. Mrkev i brambory oškrábu, nakrájím na kostky a
vhodím k vývaru. Přivedu k varu. Osolím, opepřím, přidám provensálské
koření a vařím asi 15 minut (dokud není zelenina měkká). Poté přidám lístky
tymiánu a ještě dvě minuty vařím.
Pak ponorným
tyčovým mixérem polévku rozmixuju, přidám máslo a prolisovaný česnek.
Podávám s opečeným
chlebem.
Tip:
Kdo má rád,
může ještě přidat po rozmixování do polévky pár lžic 12% smetany. Místo tymiánu
a provensálského koření a česneku lze kořenit také zázvorem nebo skořicí nebo
kari. Já však tyto přísady nemám ráda a myslím, že nejsem zdaleka jediná.
Žádné komentáře:
Okomentovat