neděle 5. října 2014

Mrkvová polévka bez kari



Jíst pořád dokola mrkev s jablkem nejde. Pokud přemýšlíte, jak tedy jinak ještě zpracovat větší množství mrkve, která je teď na podzim nejlepší a nejvíc bio, zkuste tuto polévku. Je nesmírně snadná, rychlá, nenáročná na suroviny a s opečeným chlebem to bude jedna z vašich nejoblíbenějších večeří.

Ingredience (pro 2-3 lidi):
½ l vývaru (je celkem jedno jakého)
necelý půllitr horké vody
4 střední mrkve
3 střední brambory
3 snítky tymiánu
3-4 špetky soli (samozřejmě záleží hodně na slanosti vývaru)
špetka pepře
2 špetky provensálského koření
2 stroužky česneku
2 lžíce másla


Postup:
K vývaru přiliju horkou vodu a dám vařit. Mrkev i brambory oškrábu, nakrájím na kostky a vhodím k vývaru. Přivedu k varu. Osolím, opepřím, přidám provensálské koření a vařím asi 15 minut (dokud není zelenina měkká). Poté přidám lístky tymiánu a ještě dvě minuty vařím.
Pak ponorným tyčovým mixérem polévku rozmixuju, přidám máslo a prolisovaný česnek.
Podávám s opečeným chlebem. 

Tip:
Kdo má rád, může ještě přidat po rozmixování do polévky pár lžic 12% smetany. Místo tymiánu a provensálského koření a česneku lze kořenit také zázvorem nebo skořicí nebo kari. Já však tyto přísady nemám ráda a myslím, že nejsem zdaleka jediná.

Žádné komentáře:

Okomentovat