Když jsem kdysi
v Bruselu vytáhla z lednice květák a zeptala se Belgičana, jestli má
chuť na květákové placičky, koukal na mě dost překvapeně, neboť on tuto
naprostou českou klasiku neznal! Pro mě jsou květákové placičky léto, chata,
domácí boj mezi placičkami a smaženými růžičkami, táta, který míchá směs
v hrnci, a Belgičan to nezná! A tak je poznal a velice mu zachutnaly. Myslím, že budou chutnat i vám během této podzimní květákové sezóny.
Ingredience (pro 2 středně hladové):
1-2 lžíce mouky
1 vejce
3 lžíce strouhanky
trochu sádla
sůl, pepř, kmín
Postup:
Květák uvařím v osolené a okmínované vodě do měkka. Pak
vodu z hrnce sliju, květák nasekám a nechám ho trochu vychladnout. Poté ho
smíchám s vejcem, strouhankou a moukou. Konzistence musí být taková, abych
z toho mohla vytvarovat malé placičky, které se na pánvi nerozpadnou.
Pokud se rozpadají, přidám trochu strouhanky.
Osolím, opepřím a začnu tvarovat placičky.
Na pánvi rozpálím sádlo a nakladu tam placky. Ve chvíli, kdy
placky do pánve vložím, stáhnu plamen a smažím cca 5 minut z každé strany.
Podávám s bramborem a tatarkou.
Tip:
Do tohoto základního receptu dále můžu přidat nastrouhaný
sýr, slaninu, majoránku nebo jiné koření.
Žádné komentáře:
Okomentovat