Slovo úvodem: nenechte se odradit fotkou - lepší nemám z toho důvodu, že z talíře zmizela tak rychle, že jsem ji na něm už nestihla vyfotit.
Když jsem poprvé
připravovala pražmu, měla jsem chuť vyhodit ji z okna a Belgičana, který si
ji vymyslel, hned za ní. Naštěstí jsem to tehdy neudělala a i když jsem ji
tehdy nepřipravovala zrovna s láskou, jednoduchost tohoto jídla, chutnost
pražmy a snadnost vyndání kostí mě přesvědčilo o tom, že ta ryba za to stojí.
Byl to prostě sňatek z donucení, ze kterého ve finále vzešla velká láska.
Ingredience pro 2
1 větší pražma
citron
pepř, sůl, sušená bazalka nebo provensálské koření apod.
máslo
olivový olej
Postup:
Jednu větší parmu si nechám vykuchat a zbavit šupin. Doma ji
pak důkladně opláchnu (zejména břišní dutinu, aby tam nebyly zbytky po žluči a
krevní sraženiny). Osuším ji, pokapu citronem a ochutím kořením – opět i břišní
dutinu – a nechám to vsáknout. Než přijde ryba na pánev, měla bych ji opět
osušit (pomáhá to proti připečení kůže). Na pánvi rozpálím máslo s olejem
– ryba by měla být ponořená asi z půlky. Nejdřív pražmu osmahnu krátce na
prudkém ohni, pak uberu. Z každé strany smažím asi 5-10 minut. Ryba je
hotová tehdy, když vypoulí oči a začne mít tendence rozpadat se.
Teprve když je ryba hotová, tak odstraním hlavu, ocas a
rozdělím na dvě poloviny. Podávám s (opečenými) bramborami.
Žádné komentáře:
Okomentovat