Trhanec nepatří mezi jídla, která byste si dělali k snídani ve všední dny, nicméně o víkendu, když je venku mlha, vlhko a vy si chcete udělat příjemou víkendovou domácí sobotu, je to to pravé ořechové. Zahřeje, zasytí, vy si náramně pochutnáte a podzimní plískanice vám rázem budou připadat jako ta největší romantika na světě. Inspiraci jsem opět nalezla v knize Snídaně u Florentýny.
Ingredience
(na 2 menší porce):
50g krupice
(hrubé či jemné, je to fuk)
1 vejce
špetička
soli
pár kapek
citronové šťávy (nebo trocha bio kůry)
1 lžíce
cukru krupice
2 lžíce
másla
lžička
vanilkového cukru na posypání
1 jablko
jako doprovod
Postup:
Smíchám
krupici s mlékem a nechám asi 1 hodinu odstát v lednici. Pak začnu
předehřívat troubu na 190°C a na nejspodnější příčku v troubě dám mřížku a
na ni teflonovou pánev, která ovšem snese pobyt v troubě..
Ke krupici s mlékem
přidám sůl, lžíci rozehřátého másla a žloutek. A tak 3 kapky citronové šťávy
nebo kůru. K bílkům přidám cukr krupici a vyšlehám do tuhého sněhu. Pak ke
sněhu přidám krupičnou směs.
Na
připravenou pánev v troubě vhodím lžíci másla, nechám zpěnit, rozliju po
celé pánvi a vliju těsto. Peču asi 15-20 minut.
Pak pánev
vyndám, troubu přepnu na gril, rošt dám co nejvýše to jde. Trhanec odlepím ode
dna, natrhám na sousta a pocukruju. Peču ještě pět minut.
Podávám s nakrájeným
jablkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat