pátek 7. listopadu 2014

Dušená mrkev



„Fuj, dušená mrkev!“ říká spousta dětí ve školních jídelnách. My už ale nejsme děti a ani se už nestravujeme ve školních zařízeních, a tak víme, že dušená mrkev je výborná, sladká, jemná, prostě že dokáže dostat nejednoho strávníka téměř do rauše.

Ingredience:
3 větší mrkve
1-2 cm široký plátek másla
lžíce hladké mouky
1-2 lžičky cukru
1-2 lžičky citronové šťávy
špetka soli


Postup:
Mrkev nakrájíme na kolečka a osmahneme na másle. Když začně chytat zlatohnědou barvu, tak trochu podlijeme vodou (třetina dvoudecky), lehce osolíme a dusíme. Téměř měkkou mrkev zaprášíme moukou a ještě podusíme. Na závěr ochutíme citronovou šťávou a cukrem. Podáváme s bramborem.

Tip:
K mrkvi lze přidat také hrášek.
Můžeme podávat také s hovězím, zde však musíme mít na paměti, že doba přípravy se tím značně protáhne – i když vývar z masa lze využít na polévku či podlití mrkve.

Žádné komentáře:

Okomentovat