středa 6. května 2015

Zapečený chřest se šunkou, sýrem a ztraceným vejcem


Čas chřestu je potřeba si pořádně užít. Včera jste si tu mohli přečíst recept na chřestovou polévku, dneska vám přináším jednu rychlovku a inspiraci na to, jak využít chřest, který vám po přípravě polévky zbyl. A ti z vás, kdo s konzumací chřestu stále ještě váhají, by měli vědět, že chřest působí blahodárně na srdce, je močopudný a také je to afrodiziakum. Opatrně s ním ale, pokud trpíte dnou.

Ingredience (pro 2):
asi 16 stonků blanšírovaného chřestu (jak se to dělá si přečtěte v polévkovém receptu)
8 plátků šunky
4 plátky sýra typu eidam nebo gouda (nebo nastrouhat odpovídající množství)
2 vejce
lžíce octa
sůl
kousek másla

Postup:
Zapékací misku vymažu máslem.
Plátky šunky podélně rozkrojím. Každý stonek chřestu obalím ve spodní části šunkou a vložím do zapékací misky. Poté překryju sýrem tak, aby koukaly jen hlavičky.
Předehřeju troubu na 200°C a chřest zapékám asi 7 minut - tak, aby se vše prohřálo a sýr rozpustil.

Mezitím si připravím ztracené vejce.
V kastrůlku přivedu těsně pod bod varu vodu s octem a špetkou soli. Vedle si do hrnečku rozklepnu vejce. Ve chvíli, kdy se na dně tvoří bublinky, začnu vodu míchat vařečkou, aby se vytvořil vír. Hbitě doprostřed víru vyleju vejce a vařím v mírném varu 3-4 minuty. Poté děrovanou sběračkou vyndám a provedu to samé i s druhým vejcem.

Podávám s bramborem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat