čtvrtek 23. července 2015

Pikantní cuketová pomazánka


Jak už asi víte, jsem velký pomazánkový fanoušek. Chleba s pomazánkou je pro mě ideální večeře, obzvláště v parném létě. Shodou okolností jsem se o víkendu o pomazánkách bavila i se svým bratrem na jedné rodinné oslavě. Velmi objevně mi sdělil, že si přečetl složení na pomazánkách prodávaných v běžných řetězcích a že teda je to hrůza. Že jako hegeš a že nechápe, proč do toho cpou tolik nesmyslů. A že teda tu česnekovou pomazánku si radši připravil sám a že na tom vlastně vůbec nic není. Chtělo se mi zvolat Bravo! Abyste byli v obraze, u mého bráchy se v podstatě nevaří - jeho milá zastává názor, že je to ztráta času, dokonce si tak trochu tajně myslím, že tím, jak už je zvyklá na všemožné polotovary, jí domácí jídlo vlastně ani tolik nechutná. A můj brácha už si na to po těch letech taky zvykl. A tak občas objevuje Ameriku, nyní pomazánkovou.
Pokud také patříte mezi ty, kteří mají pomazánky rádi, ale neradi ztrácí čas vařením, tak vás ujišťuji, že s cuketovou nátěrkou strávíte méně času než při vybírání pomazánky v regálu a následném čekání ve frontě. Je superrychlá, nenáročná na suroviny a s čerstvým nebo opečeným chlebem skvělá. Belgičana zaujala natolik, že se ji po naší večeři rozhodl udělat hned druhý den znovu, tentokrát pro svoje kolegy.
Recept na ni koluje asi ve všemožných podobách internetem, já jsem se nechala inspirovat stránkami apetitonline.cz

Ingredience (na malou misku, která bohatě zasytí 2 lidi):
1 středně velká cuketa (nejlépe žlutá)
3 velké stroužky česneku
2 malé sušené chilli papričky (moje mají velikost nehtu na malíčku)
2 lžíce parmazánu
1 lžíce tvarohu (nebo zakysané smetany nebo jogurtu)
sůl
olivový olej

Postup:
Cuketu pořádně omyju a odkrojím 1cm nahoře a 1cm dole. Pokud mám mladou žlutou cuketu, mohu rovnou začít nahrubo strouhat na struhadle. U větších zelených je potřeba zbavit se ještě předtím semínek. 
Nastrouhanou cuketu prosolím a dám do cedníku. Cedník dám na misku a asi půl hodiny nechám cuketu tímto způsobem vypotit. 
Mezitím si oloupu česnek a nakrájím ho na tenké plátky. Také papričku nakrájím na plátky. Na lžíci olivového oleje česnek a papričku krátce orestuju - stačí asi jen minuta, aby česnek nezhnědl.
Z cukety ještě vymačkám vidličkou přebytečnou vodu a přidám ji na pánev k česneku a chilli. Asi 5 minut za stálého míchání zahřívám.
Poté tuto směs přendám do misky, přidám sýr, tvaroh, podle chuti ještě dosolím, promíchám a podávám. Dobrou chuť!




2 komentáře: