pondělí 24. srpna 2015

Rajčatová omáčka na zimu aneb sklenička poslední záchrany


Před několika lety jsme s mamkou usoudily, že nemá cenu snažit se všechna vypěstovaná rajčata sníst ještě v létě. Rajčatové plantáže už máme tak velké, že to plně zásobí mé rodiče, prarodiče i mě s Belgičanem a ještě plno rajčat vždycky zbyde. Při přemýšlení o tom, jak s nadbytečnými rajčaty naložit nás napadla geniální myšlenka - uděláme z nich jednoduchou omáčku, kterou budeme moci uschovat na zimu.
Náš nápad se osvědčil, a tak od těch dob již pravidelně vždycky v srpnu vaříme rajčatovou omáčku. Ta je výborná nejen chuťově, ale hlavně se hodí ve chvílích, kdy přijedete pozdě večer domů, strašně se vám nechce vařit, ale máte chuť na teplé jídlo. Můžete ji použít na těstoviny, na pizzu, zapéct v ní kuřecí prsa a podávat s rýží a tak dále a tak podobně. Myslím, že i vy pro ni najdete široké upotřebení.
Ingredience nepíšu detailně, spíš při vaření ochutnávejte a řiďtě se vlastními preferencemi.

P.S. Jinou variantou omáčky do skleničky je např. pikantní sladkokyselá cuketová omáčka

Ingredience:
zralá rajčata
hrst bazalky
pár snítek tymiánu a oregána
provensálské koření
sůl
olivový olej

případně můžete přidat ještě česnek, parmazán, cibuli

Postup:
Rajčata spařím, oloupu a nakrájím na osminky. V hrnci rozpálím olivový olej (na 1kg rajčat asi 2 lžíce) a přidám rajčata. Osolím a přidám natrhané bylinky a špetku provensálského koření. Za občasného míchání vařím na středně silném plameni tak dlouho, dokud omáčka dostatečně nezhoustne (nemá být úplně hustá, ale také nemá úplně téct). Poté stáhnu z plotýnky.
Takto připravenou omáčku rozdělím do vysterilizovaných sklenic, uzavřu a mohu skladovat na horší časy :)


 P.S. Můžete mě slovat také na instagramu jakožto @kucharkapro2

Žádné komentáře:

Okomentovat