pondělí 28. září 2015

Hruškovo - jablečné řezy s ořechy


Tenhle zákusek potěší všechny ty, kteří mají rádi ořechy, jablka a hrušky a nepotrpí si na přeslazené dezerty se spoustou mouky. Základ zde tvoří ovocný spodek a našlehaná vejce s ořechy. Dezert je opravdu jednoduchý na přípravu a se šlehačkou tvoří opravdu příjemné podzimní duo.
Inspiraci jsem čerpala v časopise Sweet Dreams.

Ingredience (na klasickou obdélníkovou zapékací mísu):

1 velké jablko
2 zralé velké hrušky
šťáva z půlky citronu
1 lžíce medu
250 g polotučného tvarohu z vaničky
40 g změklého másla (+ na vymazání formy)
2 vrchovaté lžíce cukru
3 vejce (oddělit žloutek a bílek)
100 g nasekaných vlašských ořechů
2 lžíce krupice

Postup:
Formu lehce vymažu máslem, lehounce posypu cukrem. Troubu začnu předehřívat na 200°C.
Hrušky i jablko oloupu, zbavím jádřince a nakrájím na malé kostky. Promíchám s citronovou šťávou a medem. Rovnoměrně rozprostřu na dno formy.

V míse smíchám tvaroh, měkké máslo, cukr a ještě kapku citronu. Poté přidám vaječné žloutky a 50 g ořechů. Smíchám.

Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a opatrně vmíchám k tvarohové směsi. Poté přimíchám také krupici. Poté rozprostřu na ovoce ve formě a uhladím. Posypu zbylými ořechy a peču asi 25 minut do zlatohněda.

Mohu podávat ještě teplé či studené, se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.

1 komentář: