Sezóna švestek je už u konce, ale věřím, že jich ještě pár doma na zahradě najdete. Švestky jsou symbolem konce léta, poslední připomínkou teplých slunných dní a prázdnin.
Tenhle koláč je naprosto nenáročný a velice jedlý. Upekla jsem ho na plech v sobotu odpoledne a v neděli k snídani se dojídaly poslední kousky, které vidíte na fotce. Na focení jsem čekala na denní světlo, ale jak vidíte, většina dezertu se toho nedočkala...
Ingredience:
na těsto
150g hladké
mouky
75g másla
lžička
citronové šťávy
špetka soli
lžička cukru
Do mísy
prosiju mouku. Přidám k ní cukr a
nakrájené máslo. Rychle z toho vytvořím drobenku. Do skleničky
natočím ledovou vodu, přidám citronovou šťávu a sůl. Opatrně přilévám k drobence
(je možné, že vodu nespotřebujete úplně všechnu). Ve chvíli, kdy už má těsto
schopnost držet u sebe, splácnu ho do jakžtakž koule, zabalím do mikroteňáku a
dám aspoň na hodinu do lednice. Je potřeba být rychlý a těsto zbytečně nehníst
a nezahřívat.
na náplň:
500 g polotučného tvarohu z vaničky
3 lžíce cukru krystal
2 vajíčka
cca 500 g švestek (vypeckovaných)
špetka skořice
Těsto vyválím a vložím do formy (nebo válím rovnou ve formě). Tvaroh smíchám v misce s vejcem a cukrem. Touto směsí potřu těsto. Navrch pokladu rozpůlené švestky posypané skořicí, řeznou stranou vzhůru.
Peču na 180-200°C asi 30 minut (hodně záleží na troubě - těsto musí být hotové a švestky nespálené). Nechám vychladnout a podávám.
Mňam! Ten musím vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
Zkus, je vážně dobrý
Vymazat