sobota 10. října 2015

Snadný hruškový koláč, vznešeněji Gateau fondant aux Poires


Tenhle koláč by si rozhodně zasloužil lepší fotku. Abyste mi věřili, že je to dezert, ke kterému se budu rozhodně vracet.  Splňuje totiž snad všechny požadavky moderní cukrářky: je velmi rychle připravený, plný sezónního ovoce, nechá se udělat bezlepkový, chutná výborně a i dobře vypadá (což z fotky není tolik poznat). 
Pokud doma tedy máte zásobu hrušek a přemýšlíte, jak je elegantně zpracovat, určitě tenhle koláč vyzkoušejte. A jestli se vám hrušek nedostává, ale zato jablek máte přehršel, myslím, že to bude dobré i s nimi.
Inspiraci jsem čerpala opět v časopise Sweet Dreams.

A nezapomeňte, že mě můžete sledovat i na instagramu @kucharkapro2 . Jsou tam i fotky, které se na blog třeba ani nedostanou.

Ingredience:
60 g hladké mouky (ale můžete použít klidně i nějakou zdravější, bezlepkovou...)
1 lžička prášku do pečiva
120 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru (tedy 40 g dohromady)
3 vejce
šťáva a kůra z poloviny citronu
3 lžíce mléka
75 g másla
1 kg zralých hrušek

Postup:
Začnu předehřívat troubu na 180°C. Koláčovou formu lehounce vymažu máslem.
  
Hrušky oloupu, zbavím jádřince a nakrájím na tenké plátky. Pokapu citronem a prozatím nechám stranou.
V misce smíchám mouku a prášek do pečiva. Přidám 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, kůru z citronu, mléko a 30 g změklého másla. Vše pořádně smíchám na poměrně tekuté těsto. 
Do tohoto těsta přidám nakrájené hrušky - stranou si však nechám asi hrst těch nejhezčích plátků!
Smíchám, vliju do formy a dám péct asi na 20 minut.

Mezitím rozpustím zbytek másla (45 g). V hrnku rozpuštěné máslo smíchám s 1 vejcem a zbytkem cukru.

Vyndám z trouby koláč, snížím teplotu na 170°C, koláč pokladu zbylými hruškami a pak na koláč vliju právě smíchanou směs. Peču dalších 20 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu. 

Nechám vychladnout a podávám.

Žádné komentáře:

Okomentovat