Tenhle koláč by si rozhodně zasloužil lepší fotku. Abyste mi věřili, že je to dezert, ke kterému se budu rozhodně vracet. Splňuje totiž snad všechny požadavky moderní cukrářky: je velmi rychle připravený, plný sezónního ovoce, nechá se udělat bezlepkový, chutná výborně a i dobře vypadá (což z fotky není tolik poznat).
Pokud doma tedy máte zásobu hrušek a přemýšlíte, jak je elegantně zpracovat, určitě tenhle koláč vyzkoušejte. A jestli se vám hrušek nedostává, ale zato jablek máte přehršel, myslím, že to bude dobré i s nimi.
Inspiraci jsem čerpala opět v časopise Sweet Dreams.
A nezapomeňte, že mě můžete sledovat i na instagramu @kucharkapro2 . Jsou tam i fotky, které se na blog třeba ani nedostanou.
A nezapomeňte, že mě můžete sledovat i na instagramu @kucharkapro2 . Jsou tam i fotky, které se na blog třeba ani nedostanou.
Ingredience:
60 g hladké mouky (ale můžete použít klidně i nějakou zdravější, bezlepkovou...)
1 lžička prášku do pečiva
120 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru (tedy 40 g dohromady)
3 vejce
šťáva a kůra z poloviny citronu
3 lžíce mléka
75 g másla
1 kg zralých hrušek
Postup:
Začnu předehřívat troubu na 180°C. Koláčovou formu lehounce vymažu máslem.
Hrušky oloupu, zbavím jádřince a nakrájím na tenké plátky. Pokapu citronem a prozatím nechám stranou.
V misce smíchám mouku a prášek do pečiva. Přidám 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, kůru z citronu, mléko a 30 g změklého másla. Vše pořádně smíchám na poměrně tekuté těsto.
Do tohoto těsta přidám nakrájené hrušky - stranou si však nechám asi hrst těch nejhezčích plátků!
Smíchám, vliju do formy a dám péct asi na 20 minut.
Mezitím rozpustím zbytek másla (45 g). V hrnku rozpuštěné máslo smíchám s 1 vejcem a zbytkem cukru.
Vyndám z trouby koláč, snížím teplotu na 170°C, koláč pokladu zbylými hruškami a pak na koláč vliju právě smíchanou směs. Peču dalších 20 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu.
Nechám vychladnout a podávám.
Žádné komentáře:
Okomentovat