neděle 9. září 2018

Dýňová sezóna II. - Polévka z pečené dýně


Když jsem o prodlouženém víkendu Muži navrhla, že "k večeři by přeci mohlo být něco z té dýně", odvětil cosi ve smyslu: "Polévku mám rád, ale jinak na mě s dýní nechoď".
A protože vím, že nic se nemá lámat přes koleno (cuketovou sezónu se mnou nakonec taky absolvoval se vším všudy, i když jsme začínali jen u rajčatové omáčky na těstoviny s trochou cukety), cudně jsem přikývla a řekla "Staniž se."
A tak tu mám pro vás nyní extrémně snadný recept na polévku z pečené hokkaido, inspirovaný receptem z aktuálního čísla magazínu S penny u stolu.

Ingredience (na 4 porce):
1 standardně velká hokkaido
1 cibule
4 velké stroužky česneku
smetana ke šlehání
olivový olej
sůl
pepř
muškátový oříšek
příp. řecký jogurt/zakysaná smetana na ozdobu

Postup:
Dýni rozpůlím a vydlabu zrníčka.
Vydlabanou dýni pokrájím na měsíčky. Plech vystelu papírem na pečení, pokladu na něj nakrájenou dýni. Cibuli oloupu a rozčtvrtím a také přidám na plech. Česnek rozdělím na stroužky a neoloupaný přidám také na plech.
Pokapu olejem (bude potřeba asi 1-2 lžíce) a osolím a opepřím dle chuti. Promíchám. Dám péct na 180°C asi na 30 minut (dokud dýně nezměkne).
Obsah pekáče, kromě česneku poté vsypu do misky. Česnek vymáčknu ze slupky a také přidám. Přiliju asi 200 ml vody a tyčovým mixérem rozmíchám do skorohladka. Přidám špetku nastrouháného muškátového oříšku, asi 70 ml smetany, přeliju do rendlíku a dám na plotnu.
Míchám, dokud nedosáhnu požadované teploty, případně přidávám vodu dle potřeby tak, abych dosáhla správné polévkové konzistence.
Podávám. Dle chuti zdobím navrch lžící řeckého jogurtu či zakysanky.

Žádné komentáře:

Okomentovat