úterý 18. září 2018

Broskvová sezona II. - Broskvový sirup


Broskve jsou skvělé. Zdravé, sladké, štavnaté... ale mají drobnou nevýhodu - jsou jen chvíli a nelze je moc dobře skladovat. Jedna z variant, jak si uschovat jejich chut na později, je udělat si z nich sirup. Zkuste třeba ten můj :-)
Nedokážu slíbit, že vydrží celou zimu, ale u mě v chladu vydržel několik měsíců. Po otevření ovšem doporučuji spotřebovat zhruba do tří týdnů. Letos už to asi nestihnete, ale na příští rok se tento recepis může hodit. 

na cca 1 litr sirupu:
1 kg hodně zralých, vypeckovaných broskví
350-400 g cukru krupice
300 ml voda
štávu ze 2 citronů nebo odpovídající množství kyseliny citronové

Postup:
Broskve nakrájím na menší kousky, dám do hrnce a přidám cukr. Na mírném ohni zahřívám, dokud broskve zcela nezměknou. Poté tyčovým mixérem rozmixuji na kaši. Přiliju vodu, přidám kyselinu citronovou a ještě chvilku zahřívám těsně pod bod varu (nechceme marmeládu...).
Přes jemné sítko pasírujeme do vysterilizovaných horkých sklenic a velmi dbáme na čistotu práce. Otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a uložíme do chladu (lednice či sklepa).

Pro delší trvanlivost lze ještě sterilizovat klasicky v zavařovacím hrnci.

Žádné komentáře:

Okomentovat