čtvrtek 20. září 2018

Bulgur s nakládanou červenou řepou a jogurtovým dipem


Další do sbírky turborychlojídel pro chvíle pozdních příchodů z práce (čemuž odpovídá i foto s umělým osvětlením, v září už je prostě v půl osmé tma, co naděláme). 
Jedná se o jídlo hotové do patnácti minut, s ingrediencemi, které máte skoro vždy v zásobě a pokud zrovna nemáte vše do puntíku, lze je snadno obměňovat. 
K červené řepě jsem se přes extrémní averzi (už jenom ji někde cítit mi způsobovalo nevolnosti) projedla pokrmy, kde byla jen nenápadně přistrčená, jako například v plackách z červené řepy, přes pomazánky  a pečenou zeleninu, až mi zachutnala natolik, že si kldně otevřu i sklenice s její nakládanou podobou a jím ji jen tak na chuť. Pokud teprve k řepě hledáte cestu, určitě nezačínejte tímto pokrmem, nakládaná řepa je hodně výrazná - pečená je daleko jemnější, nepochutnali byste si. Jestli jste ale řepoví fanoušci, a stejně jako já občas přemýšlíte, jak zužitkovat ty naložené zásoby v jiné podobě než jako příloha k rizotu nebo tak něčemu, nebojte se níže popsané varianty. S dipem si můžete pohrát - přidat bylinky, ubrat balkán, vyměnit jogurt za zakysanku, fantazii se meze nekladou.
Množství tentokrát moc neuvádím, je to tak intuitivní jídlo, že jde spíš o váš hlad a chuť než počty gramů :) 

ingredience: 
bulgur
olivový olej (lze vynechat)
nakládaná červená řepa
bílý jogurt
balkánský sýr
česnek
sůl

postup:
Bulgur dáme vařit v poměru 1:2 s vodou (1 porce bulguru, 2 vody), mírně osolíme a asi 10 minut vaříme na mírném ohni, poté necháme dojít, dokud není na skus. Podle chuti můžeme na závěr přidat trochu oleje.
Mezitím si připravíme dip: jogurt smícháme s utřeným česnekem a rozdrobeným balkánem.
Na hotový bulgur dáme naloženou řepu, ozdobíme dipem (v dostatečném množství), případně bylinkami a podáváme.


Žádné komentáře:

Okomentovat