sobota 5. listopadu 2016

Pomazánka z červené řepy podle Florentýny



K červené řepě si nacházím cestu pomalu ale jistě, nejsem její zapřísáhlý fanoušek, ale protože znám její vliv na zdraví, hledám neustále cesty, jak ji ochutit a připravit, abych ji měla ráda. Jedna z cest je tato pomazánka, kterou jsem oproti původnímu receptu, který je k nalezení v nové kuchařce Večeře u F ještě trochu vytunila. Výsledek? Čirá závist všech kolegů přítomných v kuchyňce, když jsem si ji mazala na rohlík. Závist prohloubilo ještě moje souhlasné pokývání na otázku, zda je to domácí, z domácí řepy. Ano, od maminky.

V receptu operuju s uvařenou červenou řepou. Jste-li pracující, těžko si budete vařit řepu k večeři po příchodu z práce, to byste předtím ohryzali hlady nábytek. Řepu si dejte vařit večer, až budete po večeři a budete mít v plánu třeba žehlení, telvizi nebo oboje naráz. Řepu uvařte omytou, s ustřiženým kořínkem, ale nenarušenou slupkou ve vodě - bude jí to trvat asi hodinu až hodinu a půl. Poté ji nechte vychladnout, dejte do lednice a druhý den jako když najdete :) 

Ingredience pro 4 lidi:
2 menší uvařené červené řepy (dohromady cca 250 g)
150 g tvarohu ve vaničce
50 g propláchnutého balkánského sýru
1 stroužek česneku

vlašské ořechy a čerstvý kozí sýt na dokončení

Postup:
Oloupanou řepu nakrájím na menší části. Česnek taky oloupu a nakrájím na plátky. Oboje společně rozmixuju tyčovým nástavcem na drť. Přidám tvaroh a fetu a ještě krátce promixuju na hladkou pomazánku.
Takto mažu na chleba a navrch nasypu ještě nasekané vlašské ořechy a nadrobený kozí sýr.




Žádné komentáře:

Okomentovat