Ne, nejsem milovník řepy. Její
zázračné účinky na lidské zdraví jsem ale viděla na vlastní oči a od těch dob
se snažím jí opět přijít na chuť. Pokud řepu máte rádi, pak nad těmito plackami
budete vzdychat blahem. Pokud si k červené řepě teprve hledáte cestu,
stejně jako já, vězte, že toto je jeden z receptů, který vám ji pomůže
najít. Chuť červené řepy zde totiž skvěle vyvažuje a neutralizuje balkánský sýr
s bylinkami.
Ingredience
(na 8 placek, tedy pro 2):
2 vejce
1,5 lžíce
olivového oleje
120g hladké
mouky (můžete namíchat i s polohrubou)
špetka soli
100g
balkánského sýra
8 stvolů
pažitky
1 stroužek
česneku
2 lžíce
zakysané smetany nebo tvarohu
Postup:
Omytou,
neoloupanou řepu, které pouze odříznu kořen, dám vařit do hrnce s vodou.
Vařím, dokud řepa není měkká (testuju, jako brambory – trvá to zhruba hodinu).
Poté řepu
z vody vyjmu a položím ji na prkýnko, aby trochu vychladla. Ve chvíli, kdy
její teplota dovolí vzít ji bez obav do ruky, ji oloupu a nakrájím na drobno.
Nakrájenou řepu přendám do mísy a přiliju k ní 50ml vody. Tyčovým mixérem
tuto směs rozmixuju na hrubo (nepodceňte ochranu sebe i okolí – dost to stříká
kolem, tak si vemte nejlépe skafandr a mixujte dost daleko od všech textilií).
Nechám to kompletně vychladnout a tohoto prostoje využiju k připravení
dipu.
Rozdrobím do
mističky balkán, přidám zakysanou smetanu, nasekanou pažitku a prolisovaný
česnek. Dám stranou.
K vychladlé
řepě přidám dvě vejce, mouku, olej a sůl. Důkladně promíchám. Na pánvi rozpálím
olej a malou naběračkou na ni liju těsto tak, aby mi vznikly placky o průměru
asi 7 cm. Smažím po každé straně asi 2-3 minuty. Hotové placky dávám na talíř
vyložený ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk.
Podávám
potřené dipem.
Žádné komentáře:
Okomentovat