pátek 10. října 2014

Placky z červené řepy pro řepové fanoušky i odpůrce



Ne, nejsem milovník řepy. Její zázračné účinky na lidské zdraví jsem ale viděla na vlastní oči a od těch dob se snažím jí opět přijít na chuť. Pokud řepu máte rádi, pak nad těmito plackami budete vzdychat blahem. Pokud si k červené řepě teprve hledáte cestu, stejně jako já, vězte, že toto je jeden z receptů, který vám ji pomůže najít. Chuť červené řepy zde totiž skvěle vyvažuje a neutralizuje balkánský sýr s bylinkami.

Ingredience (na 8 placek, tedy pro 2):
1 bulva červené řepy (střední velikosti)
2 vejce
1,5 lžíce olivového oleje
120g hladké mouky (můžete namíchat i s polohrubou)
špetka soli
100g balkánského sýra
8 stvolů pažitky
1 stroužek česneku
2 lžíce zakysané smetany nebo tvarohu


Postup:
Omytou, neoloupanou řepu, které pouze odříznu kořen, dám vařit do hrnce s vodou. Vařím, dokud řepa není měkká (testuju, jako brambory – trvá to zhruba hodinu).
Poté řepu z vody vyjmu a položím ji na prkýnko, aby trochu vychladla. Ve chvíli, kdy její teplota dovolí vzít ji bez obav do ruky, ji oloupu a nakrájím na drobno. Nakrájenou řepu přendám do mísy a přiliju k ní 50ml vody. Tyčovým mixérem tuto směs rozmixuju na hrubo (nepodceňte ochranu sebe i okolí – dost to stříká kolem, tak si vemte nejlépe skafandr a mixujte dost daleko od všech textilií). Nechám to kompletně vychladnout a tohoto prostoje využiju k připravení dipu.

Rozdrobím do mističky balkán, přidám zakysanou smetanu, nasekanou pažitku a prolisovaný česnek. Dám stranou.

K vychladlé řepě přidám dvě vejce, mouku, olej a sůl. Důkladně promíchám. Na pánvi rozpálím olej a malou naběračkou na ni liju těsto tak, aby mi vznikly placky o průměru asi 7 cm. Smažím po každé straně asi 2-3 minuty. Hotové placky dávám na talíř vyložený ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk.
Podávám potřené dipem.

Žádné komentáře:

Okomentovat