Ne každá vafle musí být kynutá a ne
každá vafle musí být z bílé mouky. A protože každý ví, že pohanka je
zdravá a čas drahý, tak jistě tyto vafle po ochutnání neodsoudíte ani kvůli
„podivné“ barvě, ani kvůli absenci droždí. Tentokrát totiž jedlá soda a
podmáslí will do.
Ingredience
(na 5-6 vaflí):
50g hladké
mouky
75g
pohankové mouky
40g cukru
krupice
lžička jedlé
sody
125ml
kysaného podmáslí
1 vejce
trošinka
soli
1 lžička
oleje do těsta + lžička oleje na vymazání vaflovače
Postup:
Prosátou
hladkou mouku smíchám s prosátou pohankovou moukou, jedlou sodou, solí a
20g cukru.
Vejce
rozdělím na bílek a žloutek. Žloutek vyklepnu do hrnku, bílek do takové nádoby,
která snese následné šlehání ručním mixérem.
Ke žloutku
přidám podmáslí a lžičku oleje. Zahřeju necelou 1 minutu v mikrovlnce na
450W.
K bílku
přidám zbytek cukru a vyšlehám do sněhu (musí držet špičky).
Žloutkovou
směs přimíchám k moukám, poté přidám sníh a opět smíchám. Malou naběračkou
pak těsto liju do vymaštěného vaflovače, rozetřu žáruvzdornou stěrkou a peču
asi 4 minuty na střední výkon (vafle musí získat sytě zlatou barvu; kontroluji
opatrně poté, co z vaflovače přestane unikat velké množství páry).
Ihned
podávám, nejlépe se šlehačkou, kysanou smetanou, ovocným jogurtem nebo
zavařeninou.
Tip:
Místo
podmáslí lze použít kefír nebo bílý jogurt.
Žádné komentáře:
Okomentovat