V sezóně sklizní je každá
inspirace na zpracování hub drahá (obzvlášť když máte v okolí neúnavné
dodavatele z řad příbuzenstva). Příjemnou změnou oproti klasickým houbovým
omáčkám či smaženici je houbové rizoto. Houby se v něm zdají být stravitelnější
a parmazán dodá rýži na exkluzivnosti. Dbejte však na to, aby rýže, kterou
použijete, byla určená na přípravu rizotových jídel.
Ingredience
(pro 2 hladové nebo 3 upejpající se):
200g rýže na
rizoto
1 cibule
4 stroužky
česneku
3-4 lžíce
másla
4 hrsti
čerstvých hub
½ l vývaru
sůl, pepř
citronová
šťáva nebo 2 lžíce zakysané smetany
parmazán na
posypání
Postup:
Cibuli i
česnek oloupu a nakrájím nadrobno. Na pánvi rozehřeju dvě lžíce másla a
orestuju na tom cibuli a česnek. Když je orestováno, přisypu do pánve rýži a
dohlédnu na to, aby se dobře obalila v tuku. Asi po třech minutách vliju
na pánev vývar (je celkem jedno jaký), přivedu k varu, ztlumím oheň a za
občasného míchání vařím asi 15 minut. Podle chuti a síly vývaru dosolím a
dopepřím.
Než změkne
rýže, tak na jiné pánvi připravím houby. Rozehřeju trochu másla, hodím na to
očištěné a nakrájené houby. Osmahnu, když už by se houby začaly přichytávat,
podliju (mohu i bílým vínem, pokud mám). Dusím, než je hotová rýže a houby
měkké. V průběhu houby taky trochu osolím.
Když je vše
měkké, přidám houby k rýži, promíchám a dochutím buď citronovou šťávou –
nebo pokud jí nedisponuju tak zakysanou smetanou.
Podávám
posypané parmazánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat