sobota 27. září 2014

Houbové rizoto



V sezóně sklizní je každá inspirace na zpracování hub drahá (obzvlášť když máte v okolí neúnavné dodavatele z řad příbuzenstva). Příjemnou změnou oproti klasickým houbovým omáčkám či smaženici je houbové rizoto. Houby se v něm zdají být stravitelnější a parmazán dodá rýži na exkluzivnosti. Dbejte však na to, aby rýže, kterou použijete, byla určená na přípravu rizotových jídel.

Ingredience (pro 2 hladové nebo 3 upejpající se):


200g rýže na rizoto
1 cibule
4 stroužky česneku
3-4 lžíce másla
4 hrsti čerstvých hub
½ l vývaru
sůl, pepř
citronová šťáva nebo 2 lžíce zakysané smetany
parmazán na posypání


Postup:
Cibuli i česnek oloupu a nakrájím nadrobno. Na pánvi rozehřeju dvě lžíce másla a orestuju na tom cibuli a česnek. Když je orestováno, přisypu do pánve rýži a dohlédnu na to, aby se dobře obalila v tuku. Asi po třech minutách vliju na pánev vývar (je celkem jedno jaký), přivedu k varu, ztlumím oheň a za občasného míchání vařím asi 15 minut. Podle chuti a síly vývaru dosolím a dopepřím.
Než změkne rýže, tak na jiné pánvi připravím houby. Rozehřeju trochu másla, hodím na to očištěné a nakrájené houby. Osmahnu, když už by se houby začaly přichytávat, podliju (mohu i bílým vínem, pokud mám). Dusím, než je hotová rýže a houby měkké. V průběhu houby taky trochu osolím.
Když je vše měkké, přidám houby k rýži, promíchám a dochutím buď citronovou šťávou – nebo pokud jí nedisponuju tak zakysanou smetanou.
Podávám posypané parmazánem.

Žádné komentáře:

Okomentovat