pátek 26. září 2014

Minestrone





Máte doma něco zeleniny, něco protlaku, něco parmazánu, ale nic, co by stačilo na celé jídlo? Omyl. Z těchto zeleninových troch můžete připravit opravdovou lahůdku – polévku minestrone. Nyní, když podzim už nekompromisně klepe na dveře, je to nejlepší způsob, jak se zároveň rozloučit s létem (rajčatová chuť) a přivítat podzim (teplé do žaludku). Její nespornou výhodou je to, že můžete variovat jednotlivé přísady i její sytost – zda přidáte do polévky i těstovinovou zavářku je jen na vás.

Ingredience:
2 mrkve
4 řapíky celeru
1 cibule
2 oloupaná rajčata (pokud máte)
4 stroužky česneku
1-2 lžíce rajčatového protlaku
kousek slaniny (asi 4 plátečky)
petržel (nebo bazalka) na ozdobení
2 menší brambory
olivový olej
parmazán na ozdobení
provensálské koření, sůl, pepř


Postup:
Připravím si zeleninu. Cibuli nechám vcelku, řapíky pokrájím, listnatou část nechám vcelku. Mrkev, česnek, brambory, rajčata nakrájím. Dám vařit litr vody, vhodím do ní cibuli a listnaté části řapíků vcelku. Po 15 minutách varu řapíky vytáhnu a vhodím do hrnce část brambor a mrkve. Na pánvi osmahnu na trošce oleje slaninu, zbytek zeleniny. Pak to hodím do polévky. Přidám protlak. Okořením. Chvíli vařím (až je všechno měkké a polévka má chuť). Polévku podávám s čerstvou petrželí nebo bazalkou a nastrouhaným parmazánem. 

Tip:
Jednotlivé druhy zeleniny se dají obměňovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat