Nevím, kdy jindy si dopřát trhanec,
než na podzim. Sychravé počasí přímo vybízí k tomu, abyste si dopřáli něco
teplého do žaludku co nejdříve, jak to půjde, čerstvě vyloupané ořechy také
volají po tom, že právě v tomto období jsou nejlepší, stejně tak je
potřeba spotřebovat vyzrálé hrušky, které se k trhanci výborně hodí. Je
jen na vás, jestli si o půl hodiny přivstanete a připravíte si trhanec ke
snídani, nebo zda si tuto pochoutku necháte raději až k sobotnímu čaji o
páté.
Ingredience (pro 2):
2 vejce
4 lžíce
másla
60g hladké
mouky
15g cukru
krupice
1 lžička vanilinového
cukru
cukr moučka
na pocukrování
špetka soli
hrstka
brusinek (kdo radši hrozinky, nahradí to jimi)
hrstka
vlašských ořechů (vyloupaných, nasekaných)
2 hrušky,
které budu podávat k tomu
Postup:
Předehřeju
troubu na 200°C
Rozdělím si
bílky od žloutků, přičemž myslím na to, že obě části bude potřeba posléze
šlehat (to kvůli zvolenému nádobí).
Ke žloutkům
přiliju mléko, přidám lžičku vanilkového cukru, špetku soli a promíchám. Poté
přidám po troškách taky mouku a lehce promíchám elektrickým šlehačem.
K bílkům
přidám cukr krupici a vyšlehám do pevného sněhu.
K tomuto
sněhu přidám vaječnou směs a zlehka lžící promíchám na tekuté těsto.
Nádobu,
která zvládne jak pobyt na plotně, tak v troubě (čili žádné sklo, teflon,
či plastové rukojeti), zahřeju na sucho na plotně. Asi po minutě zahřívání do
ní dám 2 lžíce másla a počkám, až máslo bude rozpálené. Pak do nádoby vliju
těsto, 20 vteřin nechám na plotně, pak plotnu vypnu a hrnec odtáhnu. Vhodím do
těsta brusinky a ořechy a vložím do trouby. Peču asi 12 minut, poté hrnec
vyndám, trhanec převrátím (prostě jak to jde, s estetikou si hlavu nelámu)
a peču ještě pět minut z druhé strany.
Poté vyndám,
trhanec vidličkami natrhám na kousky, přidám zbylé dvě lžičky másla a posypu
trochou moučkového cukru. Promíchám a přendám na talíř.
Na talíři
ještě pocukruju a podávám v doprovodu ovoce, nejlépe hrušek (či švestek
nebo jablek – prostě ctím sezónu).
P.S. Inspiraci k přípravě podzimního trhance jsem čerpala v knížce Snídaně u Florentýny - kuchařce, mezi jejíž největší přednosti patří podle mě to, že vás přiměje k tomu, abyste zauvažovali nad tím, zda by se obligátní rohlík s marmeládou nedal čas od času obměnit něčím jiným, něčím, co vás přiměje k tomu vstát hned s prvním zazvoněním budíku. I kdyby to něco nemělo být z Florentýniny kuchařky, ale z vaší vlastní hlavy nebo odkudkoliv odjinud.
P.S. Inspiraci k přípravě podzimního trhance jsem čerpala v knížce Snídaně u Florentýny - kuchařce, mezi jejíž největší přednosti patří podle mě to, že vás přiměje k tomu, abyste zauvažovali nad tím, zda by se obligátní rohlík s marmeládou nedal čas od času obměnit něčím jiným, něčím, co vás přiměje k tomu vstát hned s prvním zazvoněním budíku. I kdyby to něco nemělo být z Florentýniny kuchařky, ale z vaší vlastní hlavy nebo odkudkoliv odjinud.
Žádné komentáře:
Okomentovat