čtvrtek 25. září 2014

Podzimní trhanec



Nevím, kdy jindy si dopřát trhanec, než na podzim. Sychravé počasí přímo vybízí k tomu, abyste si dopřáli něco teplého do žaludku co nejdříve, jak to půjde, čerstvě vyloupané ořechy také volají po tom, že právě v tomto období jsou nejlepší, stejně tak je potřeba spotřebovat vyzrálé hrušky, které se k trhanci výborně hodí. Je jen na vás, jestli si o půl hodiny přivstanete a připravíte si trhanec ke snídani, nebo zda si tuto pochoutku necháte raději až k sobotnímu čaji o páté.  

Ingredience (pro 2):
120ml mléka
2 vejce
4 lžíce másla
60g hladké mouky
15g cukru krupice
1 lžička vanilinového cukru
cukr moučka na pocukrování
špetka soli
hrstka brusinek (kdo radši hrozinky, nahradí to jimi)
hrstka vlašských ořechů (vyloupaných, nasekaných)
2 hrušky, které budu podávat k tomu


Postup:
Předehřeju troubu na 200°C
Rozdělím si bílky od žloutků, přičemž myslím na to, že obě části bude potřeba posléze šlehat (to kvůli zvolenému nádobí).
Ke žloutkům přiliju mléko, přidám lžičku vanilkového cukru, špetku soli a promíchám. Poté přidám po troškách taky mouku a lehce promíchám elektrickým šlehačem.
K bílkům přidám cukr krupici a vyšlehám do pevného sněhu.
K tomuto sněhu přidám vaječnou směs a zlehka lžící promíchám na tekuté těsto.
Nádobu, která zvládne jak pobyt na plotně, tak v troubě (čili žádné sklo, teflon, či plastové rukojeti), zahřeju na sucho na plotně. Asi po minutě zahřívání do ní dám 2 lžíce másla a počkám, až máslo bude rozpálené. Pak do nádoby vliju těsto, 20 vteřin nechám na plotně, pak plotnu vypnu a hrnec odtáhnu. Vhodím do těsta brusinky a ořechy a vložím do trouby. Peču asi 12 minut, poté hrnec vyndám, trhanec převrátím (prostě jak to jde, s estetikou si hlavu nelámu) a peču ještě pět minut z druhé strany.
Poté vyndám, trhanec vidličkami natrhám na kousky, přidám zbylé dvě lžičky másla a posypu trochou moučkového cukru. Promíchám a přendám na talíř.
Na talíři ještě pocukruju a podávám v doprovodu ovoce, nejlépe hrušek (či švestek nebo jablek – prostě ctím sezónu). 

P.S. Inspiraci k přípravě podzimního trhance jsem čerpala v knížce Snídaně u Florentýny - kuchařce, mezi jejíž největší přednosti patří podle mě to, že vás přiměje k tomu, abyste zauvažovali nad tím, zda by se obligátní rohlík s marmeládou nedal čas od času obměnit něčím jiným, něčím, co vás přiměje k tomu vstát hned s prvním zazvoněním budíku. I kdyby to něco nemělo být z Florentýniny kuchařky, ale z vaší vlastní hlavy nebo odkudkoliv odjinud.

Žádné komentáře:

Okomentovat