Moje maminka si kdysi zapůjčila
z knihovny knížku o tom, jak Francouzky hledají štěstí, nebo tak nějak se
to jmenovalo. Bylo tam vylíčeno, jak Francouzky jsou při každé příležitosti
sexy, flirtují snad i se sousedovic psem, mají vždy spokojené rodiny a oddané
muže a to vše kvůli jejich krajkovému spodnímu prádlu a neodolatelnému
kuchařskému umu. Kdo Francouze zná, či Francii navštívil, tak si dokáže udělat
obrázek o tom, kde asi tak stojí pravda. Ať už však Francouzky jsou či nejsou
elegantní, u nás se od dob zapůjčení této knížky významně zvýšila frekvence, s jakou
se začaly připravovat francouzské pokrmy. Což není zas tak špatné zakončení
příběhu :-)
Ingredience na těsto (do formy o průměru 29 cm, 4 lidi z toho
budou přejedení, jako chuťovka to poslouží klidně i 8 lidem):
105g másla (musí být změklé)
200g hladké mouky
1 vejce
3 lžíce mléka
špetka soli
Postup:
V míse smíchám mouku se solí. Přidám máslo, prsty promíchám
jako na drobenku.
Do hrubé drobenky vmíchám prsty vejce. Přidám mléko a
zpracuji na těsto a vytvořím z něj kouli. Dám do lednice a nechám nejméně
30 minut odpočívat.
Než začnu připravovat náplň, tak zapnu troubu na 240°C a
nechám předehřát.
Ingredience na náplň:
4 žloutky
4 bílky
250ml smetany ke šlehání
105g nastrouhaného ementálu
200g slaniny nakrájené na nudličky
200g šunky nakrájené na čtverečky
troška pepře, může být i muškátový oříšek
Postup:
V míse rozšlehám žloutky se smetanou, přidám sýr, pepř a
promíchám. Z bílků ušlehám sníh a po částech vmíchám ke zbytku.
Z lednice vyndám těsto, položím do vymaštěné formy a
přímo ve formě rozválím (mohu si pomoct i rukama). Na těsto nasypu šunku a
slaninu. Pak to zaliju vaječnou směsí a peču 30 minut.
Podávám se zeleninou, teplé nebo studené.
Tip:
Pokud by se vršek
koláče měl v troubě vysloveně pálit (ne jen zhnědnout, to je normální),
zakryju ho alobalem.
Zkusila jsem a je výborný, díky za recept.
OdpovědětVymazat