Jeden z mých velmi
oblíbených receptů. Překonal i Belgičanovu (rozuměj přítelovu) skepsi a díky
tomu, že lilek připomíná lehce chuť masa, je Belgičanem i opakovaně vyžadován.
Zkuste a uvidíte – třeba vezmete ten „bezchutný baklažán“ na milost i vy. Apropos,
někde jsem vyčetla, že lilek v sobě, stejně jako pohanka, obsahuje krom
jiného i rutin, který zabraňuje praskání žilek. Má ho ovšem ve slupce, takže
lilek neloupejte. A nezapomeňte, že lilek musíte vždy tepelně zpracovat – jinak
je toxický.
Ingredience (pro 2 - jak jinak :) :
1 střední lilek
100g kuskusu (2 malé hrnečky)
6 sušených, naložených rajčat
½ cibule
2 stroužky česneku
1 malá paprika
troška citronové šťávy
olivový olej, máslo
provensálské koření, sušená bazalka
pepř, sůl
70-100g sýru feta nebo balkánu
Postup:
Lilek podélně rozříznu napůl. Vydlabu lžící dužinu, tu
nakrájím a zakápnu citronovou šťávou. Lilek-obal posolím a dám stranou.
Nakrájím na kostičky papriku, sušená rajčata, cibuli, rozmáčknu česnek.
Připravím si kuskus. Když je už nabobtnalý, přidám do něj papriku a rajčata. Na
másle a olivovém oleji si v hrnci osmahnu cibuli, česnek a dužinu lilku.
Pak přidám kuskus i s nadrobenou větší částí fety. Vypnu plotýnku,
promíchám, dochutím solí pepřem, provensálským kořením, bazalkou. Lilek-obal
otřu (osuším) a vymažu olivovým olejem. Napchám do něj kuskusovou směs a posypu
zbytkem fetu. Lehce si vymažu olivovým olejem i pekáč a dám péct do trouby na
180°C na 20-30 minut.
Podávám s petrželkou nebo bazalkou a čerstvými rajčaty
či jinou zeleniou.
Tip:
Pokud je sezóna hub, mohu do kuskusu vmíchat i houby.
P.S. Fotka není tentokrát příliš reprezentativní, o to lepší ale je pokrm. Věřte mi!
Žádné komentáře:
Okomentovat