pondělí 22. září 2014

Zapečený kuskus v lilku



Jeden z mých velmi oblíbených receptů. Překonal i Belgičanovu (rozuměj přítelovu) skepsi a díky tomu, že lilek připomíná lehce chuť masa, je Belgičanem i opakovaně vyžadován. Zkuste a uvidíte – třeba vezmete ten „bezchutný baklažán“ na milost i vy. Apropos, někde jsem vyčetla, že lilek v sobě, stejně jako pohanka, obsahuje krom jiného i rutin, který zabraňuje praskání žilek. Má ho ovšem ve slupce, takže lilek neloupejte. A nezapomeňte, že lilek musíte vždy tepelně zpracovat – jinak je toxický.

Ingredience (pro 2 - jak jinak :) :


1 střední lilek
100g kuskusu (2 malé hrnečky)
6 sušených, naložených rajčat
½ cibule
2 stroužky česneku
1 malá paprika
troška citronové šťávy
olivový olej, máslo
provensálské koření, sušená bazalka
pepř, sůl
70-100g sýru feta nebo balkánu


Postup:
Lilek podélně rozříznu napůl. Vydlabu lžící dužinu, tu nakrájím a zakápnu citronovou šťávou. Lilek-obal posolím a dám stranou. Nakrájím na kostičky papriku, sušená rajčata, cibuli, rozmáčknu česnek. Připravím si kuskus. Když je už nabobtnalý, přidám do něj papriku a rajčata. Na másle a olivovém oleji si v hrnci osmahnu cibuli, česnek a dužinu lilku. Pak přidám kuskus i s nadrobenou větší částí fety. Vypnu plotýnku, promíchám, dochutím solí pepřem, provensálským kořením, bazalkou. Lilek-obal otřu (osuším) a vymažu olivovým olejem. Napchám do něj kuskusovou směs a posypu zbytkem fetu. Lehce si vymažu olivovým olejem i pekáč a dám péct do trouby na 180°C na 20-30 minut.
Podávám s petrželkou nebo bazalkou a čerstvými rajčaty či jinou zeleniou.

Tip:
Pokud je sezóna hub, mohu do kuskusu vmíchat i houby.

P.S. Fotka není tentokrát příliš reprezentativní, o to lepší ale je pokrm. Věřte mi! 

Žádné komentáře:

Okomentovat