středa 19. listopadu 2014

Palačinky


Nevím, čím to je, ale v mnoha rodinách jsou palačinky mužskou záležitostí. Tedy jejich příprava, samozřejmě, jinak je milují i ženy a dívky. Snad proto, že muži rádi předvádějí palačinkové salto nebo je to pro ně ještě tak zvládnutelný poměr čas/pracnost/chuť. Ať tak či tak, je to klasika, která vám přijde k duhu zejména tehdy, když vás popadne chuť na sladké.

Ingredience:
2 vejce
2 hrnky mléka
asi 200g hladké mouky
sádlo

Postup:
Smíchám mléko a vejce, pak postupně přidávám mouku. Konzistence těsta by měla být tzv. na nit. Dobré je nechat připravené těsto odstát chvíli v ledničce. Palačinky nejlépe smažím na sádle, ale ne na moc prudkém ohni – to by hned zčernaly. Podávám jen tak nebo se zavařeninou.

Tip:
Výborné jsou palačinky s jahodovým tvarohem. Ten se připraví tak, že smíchám několik lžic tučného tvarohu s rozpůlenými jahodami a troškou cukru moučky. Vidličkou jahody v tvarohu rozmačkám a dle chuti dosladím. To samé lze udělat i s malinami nebo s broskvemi (jako na obrázku).

4 komentáře:

  1. Muj pritel je palacinkovy milovnik, a tak bychom je mohli mit na stole kazdy den, coz ale nejde. Kdyz uz vsak palacinky delame, tak se je snazim naplnit necim podobnym nebo kysanou smetanou, od urcite doby mi uz s marmoskou tolik nejedou :-D bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem je s marmeládou nikdy obzvlášť nemilovala - to už je mám radši jen tak suché. Teď při návštěvě Finska jsem ale naprosto propadla jejich palačinkám, takže vám s přítelem doporučuju udělat si palačinkový výlet do Helsinek ;)

      Vymazat
  2. Těsto teda nic moc, pořád bylo hrozně tekuté a hrozně se trhalo. Jinak chuťově dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodne zalezi na mouce, kazda ma trochu jiny podil lepku, a tak je nekdy potreba prisypat mouky vice. Taky pomaha to odstani v lednici.

      Vymazat