čtvrtek 12. února 2015

Domácí koblihy - moje premiéra


S recepty na koblihy se v únoru roztrhl pytel - jsou v časopisech i na blozích. Přestože mají být koblihy vzhledem k masopustu tradiční únorové jídlo, musím se přiznat, že domácí koblihy jsem až do včerejška nikdy nejedla. Nedělala je nikdy ani jedna z mých babiček, které si jinak potrpí na různé posvícenské koláče, boží milosti a vdolky. Zajímalo mě tedy, jak taková pravá domácí kobliha chutná. Navíc mám zítra narozeniny, a tak to byl takový malý dárek pro sebe v předstihu. 
Jestli jste ještě ani vy nikdy nesebrali odvahu koblihy doma udělat, jděte do toho! Není s tím vůbec taková práce, jak jsem si myslela, a navíc po vhození koblih do rozpáleného tuku si budete připadat jako malý chemik, já jsem překvapením dokonce několikrát vykřikla, že se až Belgičan bál, co se mi stalo. A výsledek doopravdy stojí za to. Akorát drobná rada na závěr - nemyjte si předtím vlasy a zavřete dveře do všech místností, kde máte textilie...

Ingredience (na cca 10 kusů)
250g hladké mouky
20g droždí (tedy asi půl kostky)
1 -2 žloutky (podle velikosti)
125ml mléka
25g másla
25g cukru krupice (tj. jedna vrchovatá lžíce)
1 lžíce rumu nebo brandy
špetka soli
sádlo na smažení (hodně)
zavařenina na naplnění

Postup:
Vytvořím si kvásek - rozetřu v hrnku droždí s lžičkou cukru do kaše, přidám lehce teplé mléko a lžíci mouky. Zakryju a postavím na teplé místo. Nechám asi 10 minut pracovat, než kvásek vyběhne.

V míse utřu máslo s cukrem a poté přidám žloutek, rum, a sůl. Promíchám.

Do mísy přidám mouku a vzešlý kvásek. Začnu zpracovávat těsto. Hnětu do té doby, než je těsto úplně hladké, ne příliš lepivé a občas se na něm vytvoří "puchýřek". Poté mísu s těstem přikryju a opět postavím na teplé místo. Nechám asi 40 minut kynout - těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem (takže to může trvat ale klidně i hodinu a půl - důležitý je hlavně objem, ne čas).

Když je těsto vykynuté, vyndám ho na pomoučněný vál, splácnu rukou a vyválím placku silnou necelé 2 cm. Pomocí skleničky ( o průměru max. 7 cm) vykrájím kolečka. Ty opět přikryju utěrkou a nechám kynout dalších 20 minut.

Do širokého hrnce dám sádlo a nechám rozpustit. Sádlo by mělo vytvořit minimálně 3cm hloubku, takže ho bude potřeba opravdu hodně (toto je důležité nepodcenit - koblihy musejí v hrnci plavat, jinak se nenafouknou a připálí se).

Když je sádlo opravdu rozpálené (poznám to podle sluchu - praská to v něm), vkládám do hrnce připravená koblihová kolečka - vždy horní stranou dolů. Přiklopím alespoň na 15 vteřin pokličkou.

Když koblížek zezlátne (trvá to fakt jen chviličku, kolem minuty), otočím ho a už poklicí nepřikrývám.

Když je zlatý i z druhé strany, vyndám ho a dám do ubrouskem vystlané mísy.

Tak pokračuju až do konce.

Důležité je mít správnou teplotu sádla - musí být pořádně rozpálené, ale koblížky se v něm nesmí připalovat! Já jsem na začátku měla sádlo horké moc a koblížky se mi připalovaly, pak jsem plotýnku ztlumila příliš a zase se mi nenafoukly. Pro představu u mě optimální stupeň plotýnky byl 7 z 9.

Když mám všechny koblihy hotové, udělám do každé obrácenou stranou lžičky dírku. Do plniče (např. na šlehačku) dám několik lžic zavařeniny a tu do koblížků vstříknu. Pocukruju a mohu podávat. První den jsou nejlepší, druhý den chutnají jako čerstvé z obchodu :))


2 komentáře:

  1. Asi před 14 dny jsme s babičkou také dělaly domácí koblížky, jsou nejlepší! :) Ty vaše vypadají perfektně. :)
    give away

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Na to, že jsem je dělala poprvé, opravdu nedopadly špatně

      Vymazat