pondělí 23. března 2015

Boloňská omáčka na těstoviny či topinku


Boloňská omáčka už se snad nedá považovat za specialitu italskou, ale spíše za specialitu jídelen a kantýn. V jídelně na základce, na gymplu, v menze i v kantýně Evropské komise v Bruselu jsem se s ní setkávala často a ráda. A protože se mi po ní času od času zasteskne a navíc je tak úžasně snadná na přípravu, dělám ji někdy i doma. Navíc jsem tak nějak díky lenosti zjistila, že na opečeném chlebu chutná snad ještě lépe než s těstovinami. V této kombinaci ji můžete vyzkoušet i vy.

Ingredience (pro 2):
250 g mletého masa (hovězího nebo půl na půl s vepřovým)
300 ml rajčatové passaty
1 menší cibule
2 stroužky česneku
40 ml vína (nejlépe červeného, může být i bílé)
sůl
popř. jedna chilli paprička
lžíce oleje
parmazán na posypání

Postup:
Cibuli oloupu a nakrájím na kostičky. Česnek oloupu, rozmáčknu a pokrájím. Oboje chvíli orestuju na rozpálené pánvi na oleji. Když cibule zesklovatí, přidám mleté maso a zprudka osmahnu. Počkám, než maso pustí šťávu a znovu ji vsákne. Poté podliju vínem a trochu zmírním oheň. Když je víno téměř vypařené, přiliju passatu. Osolím, ztlumím oheň na minimum - tak, aby omáčka jen mírně probublávala, přiklopím poklicí a asi 40 minut dusím. Případně vhodím ještě celou malou chilli papričku (kterou později z hotového jídla vyndám). Zhruba každých 10 minut lehce promíchám, aby se nic nepřipalovalo. Pokud je potřebu, přiliju ještě passatu nebo trochu vody.
Poté odstavím a omáčkou přeliju těstoviny nebo ji "namažu" na opečený chleba. Posypu parmazánem a podávám.



Žádné komentáře:

Okomentovat