úterý 28. dubna 2015

Lehký tvarohový pruhovaný dort Zebra


Po velmi náročném víkendu a týdnu s antibiotiky jsem potřebovala relax. Ráno jsem musela ještě na konzultačky ohledně diplomky, vyřídit pár záležitostí na úřadě a vyzvednout si balík. Ale pak už jsem si chtěla udělat hezký den, bez stresu a venku na sluníčku. A protože odpoledne měl zrovna volno i Belgičan, vydali jsme se do Průhonic do parku. Jestli zažíváte dlouhodobé napětí tak, jako já, můžu vám tento výlet rozhodně doporučit. Na pěti- nebo desetikilometrovém procházkovém okruhu si skvěle vyčistíte hlavu, nadýcháte se čerstvého vzduchu a celkově vám bude fajn :) 
No a jelikož i pečení je pro mě velká radost a odpočinek, upekla jsem večer po návratu z výletu zebří dort podle posledního Gurmetu (ano, všimli jste si správně, ten časopis jsem si docela oblíbila ;) ) 
Dort je opravdu hodně tvarohový, svým způsobem připomíná cheescake, ale je méně tučný i méně sladký. Myslím, že je to ideální dort pro ty, kteří chtějí spíš něco lehčího k čaji nebo ke kávě. A taky pro ty, kteří chtějí mít brzy hotovo :)

Ingredience (na dortovou formu o průměru 23 cm):
na těsto:
100 g másla
220 g polohrubé mouky
50 g cukru krupice (to jsou cca 2 vrchovaté lžíce)
1 vejce
špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Formu vymažu kouskem másla a vysypu hrubou moukou.
Máslo (100 g) smíchám v míse s polohrubou moukou, cukrem, solí a vejcem a ručně propracuju tak, aby mi vznikla "kompaktnější drobenka". Drobenku napěchuju na dno i do boků formy (takže by nikde neměla zůstat příliš tlustá vrstva).

na náplň:
750 g tvarohu (nejlepší je ten ve vaničce, a je celkem jedno, jestli zvolíte tučný nebo polotučný)
2 vejce
100 - 150 g cukru (kdo jak rád)
150 ml mléka
1,5 sáčku vanilkového pudinku (část můžete nahradit i kukuřičným škrobem)
3 lžíce kakaa

V hrníčku smíchám pudink a mléka a pořádně rozmíchám. V míse smíchám tvaroh s vejci a cukrem, přiliju také mléko s pudinkem. Míchám, dokud nezískám hladký krém. Ten potom rozdělím na dvě půlky. Jednu nechám, tak jak je, k druhé přidám kakao, abych ji obarvila.
Poté začnu vrstvit krém do korpusu. Nejprve naberu vrchovatou lžíci světlého krému a naliju ho do středu korpusu. Pak naberu kakaový a opět ho naliju do středu korpusu - přes světlý krém. A tak pořád dokola. Vrstvy se vlastní vahou propojí i roztečou do stran, a tak na řezu vytvoří pruhy. Pokračuji, dokud nespotřebuji všechen krém.
Nakonec formou poklepu o pracovní plochu, abych se zbavila případných vzduchových bublin.
Peču asi 50-60 minut na 180°C. Korpus by během té doby měl zezlátnout a krém zpevnit.

Po vyndání nechám chvíli chladnout, poté uvolním sponu a nechám úplně vychladnout. Teprve poté krájím.

Tip: Pokud máte rádi, můžete přidat i rozinky, myslím, že by v tom chuťově ladily.








Žádné komentáře:

Okomentovat