pondělí 11. května 2015

Holandská omáčka s chřestem a hovězím stejkem


Řekla bych, že celý tento recept už je taková vyšší dívčí a po jeho zdolání si můžete říct: "Tak, a teď jsem kuchařka." Chřest musí být tak akorát měkký, holandská omáčka se nesmí srazit, stejk nesmíte vysušit. Zní to trochu děsivě, ale pokud si vše dobře naplánujete a nebudete pak v kritický moment běhat chaoticky po kuchyni, není čeho se bát. Ve skutečnosti jde totiž jen o trpělivost při vyšlehávání žloutků a naopak včasný zásah při opékání masa. A blanšírování chřestu znáte už z minula :) Jak na holandskou omáčku jsem vyčetla na blogu Jany Florentýny Zatloukalové a její recepis zde přepisuji v trochu stručnější formě, která ale pro někoho (třeba pro mě) může být o něco přehlednější. 

Ingredience (pro 2):
2 plátky vyzrálého hovězího masa na steaky (nejlepší je svíčková)
12 stonků blanšírovaného chřestu
sůl, pepř
olej

na omáčku:
3 žloutky
100 g másla (nakrájet na 8 kostek)
špetka soli
lžička plnotučné hořčice
pár kapek citronové šťávy

Postup:
Maso osolím a opepřím. Na pánvi rozpálím lžíci oleje a maso zprudka opékám. Z každé strany jen několik málo minut. Maso by mělo zezlátnout, ale uvnitř by mělo zůstat mírně nepropečené. Když je hotové, strčím ho i s pánví do mírně vyhřáté trouby, kde počká na chřest a omáčku.

Ve vodní lázni udělám holandskou omáčku. To znamená, že nad mírně vroucí vodou smíchám žloutky, dvě lžíce vody, sůl a hořčici. Metličkou míchám asi 3-5 minut, dokud žloutky nezesvětlají a mírně nezhoustonou. Poté po jedné přidávám kostky másla a neustále trpělivě šlehám. Voda pod miskou stále jen mírně vře. Šlehám do té doby, než je i poslední kostka másla rozpuštěná. Teprve ve chvíli, kdy má omáčka konzistenci majonézy ji odstavím vedle a dochutím citronem.

Vypnu oheň pod hrncem s vodou a do této horké vody vložím na pár minutek chřest - jen na tak dlouho, aby se prohřál. Poté ho vyndám.

V tuto chvíli již mohu podávat, například s pečenými bramborami. 

2 komentáře:

  1. Mňam, chřest jsem si v poslední době oblíbila a vypadá to moc dobře =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :) já se na něj naučila v Německu, kde jeho sezónu prožívají opravdu hodně :)

      Vymazat