Nedávno jsem přemýšlela nad tím, jaká buchta je typicky česká. Co upéct cizincům, když přijedou do Čech. Jako první mě samozřejmě napadly kynuté buchty, povidlové koláče, bábovka a štrúdl. Zároveň jsem si ale říkala, jestli tohle je opravdu to, co bývá v neděli po obědě na českých stolech, to, o co žadoní děti, aby mámy upekly. No a pak mi to došlo. Snad nejklasičtější buchta posledních desetiletí jsou přeci Míša řezy! Recept na ně má snad každá rodina, milují je děti i dospělí, najdete je v cukrárnách, potěšíte jimi každou návštěvu a je v nich pro nás tak typický tvaroh.
Já osobně miluju míša řezy od dětství. Vždycky jsem přemlouvala mamku, aby mi je upekla, a třeba klidně i místo narozeninového dortu. Obvykle to dopadlo tak, že se maminka vymluvila na to, že je to pracné a nebo, že je právě potřeba zdělat jahody, hrušky, jablka, třešně, borůvky... a na to je přece lepší bublanina. Občas mě ale vyslyšela a pak jsem snědla půl pekáče naráz.
Na tuto svou vášeň jsem si vzpomněla minulý týden, když se nám v lednici povalovaly tvarohy. Navíc je teď posledních pár týdnů, kdy ještě není potřeba zpracovávat žádné plody. A tak jsem zavzpomínala na dětství, potěšila své chuťové buňky a přesvědčila se o tom, že stará láska nerezaví :)
Ingredience (na klasický velký plech):
na těsto
6 lžic cukru
6 vajec (rozdělit žloutky a bílky)
2 lžíce oleje
6 lžic hladké mouky
3 lžíce kakaa
necelá lžička prášku do pečiva
Smíchám cukr, žloutky a olej. Z bílků vymíchám (se špetičkou soli) tuhý sníh. Ten postupně, jemně, nastřídačku s moukou, přidávám ke žloutkům a zlehka vmíchávám. Na závěr přidám kakao a prášek do pečiva. Promíchám a vyleju na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Dám péct na 180°C asi na 10-15 minut (dokud nebude při testování suchá špejle).
náplň:
alespoň 750 g (polo)tučného tvarohu z vaničky
200 g másla (rozměklého)
150 g moučkového cukru
půl lžičky kukuřičného škrobu
Tvaroh smíchám s máslem a rozetřu tak, aby máslové hrudky byly minimální. Přidám cukr a škrob, pořádně promíchám.
Když je vychladlý upečený korpus, potřu jej rovnoměrně touto tvarohovou náplní. Kdo má rád, může přidat ještě rozinky.
poleva:
40 g másla
110 g čokolády na vaření
1 ledové kaštany
Toto vše rozehřeju ve vodní lázni na hladkou táhlou směs. Ihned tím rovnoměrně potřu tvarohovou vrstvu.
Dám do lednice a nechám alespoň 2 hodiny tuhnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat