pondělí 15. června 2015

Třešňový koláč z křehkého těsta


O své lásce ke třešním jsem vám psala v jednom z předchozích příspěvků. Prostě miluju tyto červnové sladké plody, miluju stát na zahradě pod třešní a trhat si je přímo do pusy, mohla bych je snídat, obědvat i večeřet. A nechápu, proč jsou tak často upozaďovány oproti jahodám. Bohužel, nemohu tuto svoji vášeň tak úplně sdílet s Belgičanem, který je na syrové třešně alergický. Proto vždycky vymýšlím, jak mu dopřát potěšení z tohoto úžasného ovoce jiným způsobem. Třešňový koláč z křehkého těsta je ta správná cesta! Tenounké křehké těsto nikterak nezastiňuje chuť třešní, kterým pečení na nepříliš vysokou teplotu neubere nic z jejich šťavnatosti a dokonalosti. Navíc zlehka oslazené a doplněné špetkou skořice a novým kořením a posypané trochou mandlí jsou opravdu výborné. Pokud jste navíc ve fázi experimentování s alternativními druhy mouky (jako já), je toto ten pravý recept, kde je můžete využít.

Ingredience (na formu o průměru 29 cm):

na těsto
100 g hladké mouky (pokud nechcete míchat s jinou moukou, dejte jí 150 g)
50 g špaldové celozrnné mouky
60 g másla
1 lžička curku
špetka soli
lžička citronové šťávy
asi panák ledové vody

Do mísy proseju oba druhy mouky. Přidám cukr a sůl a promíchám. Vychlazené máslo nakrájím a rychle vytvořím drobenku. Vodu smíchám s citronovou šťávou a postupně ji přilívám k drobence (možná nebude potřeba všechna). Ve chvíli, kdy je těsto možné splácnout do kompaktní koule, ho tak splácnu, zabalím do folie a dám aspoň na hodinu do mrazáku.
Poté si máslem vymažu a hrubou moukou vysypu formu na koláč. Dám do ní vyválené těsto. Těsto musí zakrývat i okraje. 
Dám ještě na chvíli do lednice a začnu předehřívat troubu na 180°C. 
Těsto zatížím (mně posloužila jako zátěž menší dortová forma, kterou jsem podložila pečícím papírem), aby se nevyboulilo a peču asi 15 minut.

na náplň:
asi 500 g vypeckovaných třešní
dvě rovné lžíce cukru moučka
dvě rovné lžíce kukuřičného škrobu
špetka skořice
špetka nového koření
lžička citronové šťávy
mandle na posypání navrch

Vypeckované třešně smíchám s cukrem, škrobem i kořením. Nanesu na předpečené těsto. Výkon trouby snížím na 160°C a peču asi 25 minut. V půlce pečení ještě koláč posypu mandlemi.

Po vyndání nechám vychladnout a podávám.


Žádné komentáře:

Okomentovat