Sezóna čerstvého hrášku je krátká, za to ale intenzivní. A ačkoli se hrachová kaše a jí podobné moc velké oblibě netěší (i když já osobně si myslím, že by stačilo oprostit se od předsudků...), čerstvý, v pravou chvíli utržený, hrášek milují snad všichni. Je šťavnatý, osvěžující a má krásnou barvu.
Až se vám trochu přejí v té nejpřirozenější podobě, vyloupaný a snědený hned na zahrádce, můžete zkusit tuto pomazánku. Inspiraci jsem čerpala v nedávno recenzované kuchařce Vaříme s toskánským sluncem, a tak je jasné, že pomazánka bude italsky elegantní, chuťově výborná a rychlá na přípravu.
Ingredience (na 2 velké krajíce):
menší šálek vyloupaného čerstvého hrášku
2 malé šalotky
1 lžíce olivového oleje
1 velká lžíce zakysané smetany (nebo mascarpone)
2 snítky máty
sůl, pepř
Postup:
Na pánvi rozehřeju olej. Přidám hrášek se šalotkou a asi pět minut dusím v oleji, dokud hrášek nezměkne a šalotka nezavadne. Poté odstavím a přesypu do misky.
V misce hrášek se šalotkou na hrubo rozmačkám, přidám smetanu, nadrobno nasekanou mátu, osolím a opepřím podle chuti.
Podávám s opečeným chlebem nebo bagetkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat