Rakytníkový džem |
Pokud jste si k rakytníku, alias ananasu Ruska, také již našli cestu, přináším návod na to, jak si tento céčkem nadupaný zázrak uchovat na zimu v podobě džemu.
Na 2 malé skleničky:
500 g omytých plodů
150 g krupicového cukru
1 lžíce gelfixu 3:1
Postup:
Rakytník dám do hrnce, zaliju asi 1 dcl vody a přivedu k varu. Míchám, aby se mi to nepřipálilo. Když plody změknou, vypnu plotýnku, připravím si misku a cedník a obsah hrnce přes cedník propasíruju do misky.
Šťávu vrátím do hrnce, přisypu cukr smíchaný s gelfixem a 5 minut za stálého míchání vařím.
Poté ještě horké liju do vysterilizovaných skleniček a pořádně uzavřu.
Obrátím dnem vzhůru alespoň na hodinu. Poté obrátím nazpět, popíšu skleničky a je hotovo.
A pokud si chcete vystřelit z někoho, kdo rakytník nezná, dejte mu ochutnat čerstvý lákavě oranžový plod - citron hadr ;) |
Žádné komentáře:
Okomentovat