Pečení koláčů mě strašně baví: bývají obdobně snadné jako buchty na plech, ale estetikou jsou daleko před nimi (obvykle). A stejně jako do litých buchet se do nich dá krásně zapracovat sezónní ovoce, např. meruňky. Koláč je pěkně vláčný ještě třetí den a je tak akorát sladký. Recept jsem čerpala z magazínu Albert v kuchyni.
Ingredience (na formu o průměru 27 cm):
korpus
15 zralých meruněk
220 g bílého jogurtu
3 vejce
1/2 prášku do pečiva
270 g polohrubé mouky
120 g cukru
Do mísy naliju jogurt, přidám vejce, zamíchám, přidávám postupně mouku, prášek do pečiva, cukr. Pořádně promíchám (stačí průběžně lžící a na závěr pár pulzů šlehačem). Toto řidší těsto naliju do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Na těsto vyskládám rozpůlené a vypeckované meruňky, řeznou stranou vzhůru.
drobenka
velká hrst celých neloupaných mandlí
20 g másla
lžíce cukru
2 lžíce hrubé mouky
Mandle tyčovým mixérem nasekám. K již nasekaným mandlím přidám máslo, cukr a mouku, prsty zpracuju na drobenku.
Takto připravenou drobenkou rovnoměrně posypu koláč.
Koláč vložím do trouby a peču asi 40-50 minut na 180 °c - propečenost těsta testuji špejlí.
Hotový koláč nechám vychladnout a podávám.
Žádné komentáře:
Okomentovat