úterý 10. října 2017

Křupavé podzimní müsli s ořechy a čokoládou


V práci mi se začátkem školního roku vypukl mazec - pracuju totiž jako psycholog v ped.-psych. poradně, čili provázanost se školou je značná. A v kombinaci s poklesem slunečního svitu a mojí nemocnou štítnou žlázou to vedlo k tomu, že mě začala honit mlsná. A Tesco naproti kanclu, oddělení cukrovinek, skýtá rychlá a snadná řešení... Protože ale nechci být jak koule, řekla jsem si, že takhle to dál nejde a musím na to jít od lesa. Chutě mě asi budou honit pořád, na to se znám moc dobře, ale můžu je uchlácholit něčím jiným, než čokoládovou tyčinkou pochybných kvalit. A tak jsem využila jedno pošmourné nedělní dopoledne a vytvořila si müsli zásobu na měsíc říjen a doufám, že tím tělo trošku ošálím a dodám energii v lepší podobě, než doposud.

Ingredience (na 2 velké zavařovací sklenice):
200 g hrubých ovesných vloček
100 g jemných pohankových vloček
50 g lněného semínka
110 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
50 g lískových ořechů, nasekaných nahrubo
50 g kvalitní hořké čokolády nasekané nahrubo
50 g řepkového oleje
50 g javorového sirupu (lze nahradit tekutým medem)

Postup:
Smíchám všechny suché suroviny ve velké míse.
Do rendlíčku naliju olej a sirup, za stálého míchání přivedu k varu a ihned sejmu z plotýnky.
Ještě teplou tekutinu naliju k vločkám a pořádně promíchám - aby všechny suché ingredience byly obalené.
Na plech dám pečící papír a na ten vysypu směs. Rovnoměrne rozetřu, lehce přitlačím k papíru. Peču asi 15 minut na 180°C.
Poté vyndám, papír s obsahem přenesu na mřížku a nechám úplně vychladnout.
Pak dám do vzduchotěsné nádoby a spotřebuji během 1 měsíce.

Žádné komentáře:

Okomentovat