pátek 20. září 2019

Polévka z čerstvých rajčat


Máme tu podzim! Nejen podle kalendáře, ale i podle venkovních teplot, zejména po ránu. Konec září je navíc ten správný čas zpracovat poslední rajčata ze zahrádky, a to nejlépe do nějakého teplého jídla. Rajčatová polévka je tedy ideální řešení! A to ani nemluvím o tom, že její příprava vám nezabere ani půl hodinky. 

Ingredience (pro 2 osoby):
600 g rajčat
2 lžíce olivového oleje
80 ml smetany ke šlehání
půlka větší cibule
2 stroužky česneku
směs italského koření
pár lístků bazalky, pokud máte
sůl

Postup:
Rajčata spařím a zbavím slupky. Poté je nakrájím na půlky, či kolečka (podle velikosti rajčete, malé na půlky, větší na pár koleček). Rozložím je na plech, zakápnu lžící oleje, osolím a posypu kořením. Peču pod grilem na 220 °C asi 10-15 minut.
Než se rajčata upečou, oloupu cibuli a česnek, nakrájím je najemno. V dostatečně velkém hrnci rozpálím zbytek oleje, vhodím cibuli a česnek, počkám, než zesklovatí. Pak odstavím z ohně, přidám upečená rajčata i se šťávou, kterou pustila a asi 10 minut vařím na mírném ohni. Pak odstavím, tyčovým mixérem rozmixuju tak, aby výsledná textura nebyla úplně jemná, naopak, kousky rajčat jsou žádoucí.
Přidám natrhanou bazalku, smetanu, promíchám, ale již nevařím. Dle chuti dosolím, případně opepřím.
Mohu podávat!

Žádné komentáře:

Okomentovat