pátek 4. října 2019

Rakytníkový sirup


Právě vrcholí ta správná doba pro sběr rakytníku. Svítivě oranžové bobulky září do pošmourných dní a stejně jasně budou zářit i v podobě sirupu ve vaší skleničce :) Sirup z rakytníku je příjemně pikantní, nabitý vitamínem C a jeho žlutá barva vám dozajista zvedne náladu i v ten nejdeštivější den. 

Ingredience na cca 0,75 l sirupu:

0,5 kg rakytníku
cca 0,25 l vlažné, převařené vody
ani ne 10 g kyseliny citronové
0,5 kg cukru

Postup:
Rakytník propláchnu, dám do hrnce (nepoužívejte nerez), rukou rozmačkám bobulky, rukou rozmačkám bobulky, přiliju vodu, přidám kyselinu citrónovou a v zakrytém hrnci nechám asi 24 h odležet.

Poté rakytník propasíruju, do šťávy přidám cukr a zahřívám pod bod varu (vařit to nechceme, abychom zbytečně nezničili vitamin C). Horkou šťávu liju do horkých, vysterilizovaných sklenic a okamžitě uzavírám.

Skladuji v chladu a temnu, po otevření spotřebuji během měsíce.

Je možné, že se vám nahoře ve sklenici udělá jakýsi "špunt" - to není na závadu, až vám šplouchne do skleničky, prostě ho lžičkou rozmíchejte.


1 komentář:

  1. Pekný deň,
    radi by sme s Vami spolupracovali ak by bol záujem. Prosím kontaktujte ma na mail patricia.mindasova@whitepress.sk

    Ďakujem

    OdpovědětVymazat