úterý 16. června 2020

Ořechová bezé roláda s jahodami

Předně - pardon za ty fotky z poslední doby. Foťák odchází. Dobrá zpráva je, že bude nový. Jupí! A kdo ví, třeba se s ním konečně naučím i lépe fotit... 
A k receptu - roláda je lehká jako vánek, snadná na přípravu, zužitkujete v ní zbylé bílky a taky ořechy, které vám na začátku nové ovocné sezóny zabírají místo v mrazáku. A o tom, že se do ní dají hodit jahody, kterých my letos máme opravdu hodně, anebo jiné sezónní ovoce, ani nemusím mluvit :)
Recepty na bezé roládu se vesměs neliší, já jsem si jen dovolila se tak úzkostně nedržet přesné váhy bílků - a taky to šlo. Perfekcionisté však, pěkně prosím, zvažte si je!

Na roládu na velký plech:
cca 200 g bílků (já dala 185 g a šlo to též...) - vychází to na 5-8 vajec, dle jejich velikosti a vaší pečlivosti
130 g cukru krupice
špetička soli
60 g hladké prosáté mouky
60 g najemno namletých vlašských ořechů

Předehřeju troubu na 200 °C. Na plech položím pečící papír. Bílky dám do mísy, přidám sůl a šlehám. Když začnou houstnout, přisypávám postupně cukr. Šlehám, dokud sníh není tuhý a špičky drží kolmo vzhůru. Poté již jen lžící opatrně vmíchávám mouku a oříšky.
Hotovou směs dám na plech, rozetřu rovnoměrně do krajů. Peču cca 10 minut, ale je potřeba to hlídat dle trouby - těsto musí být zarůžovělé, pokud do něj prstem píchnu, musí se těsto zpátky vracet, nesmí zůstat důlek.
Po vyndání obrátím těsto na čistou utěrku tak, abych z něj mohla sloupnout pečící papír. Po sejmutí papíru otočím zpět (takže těsto leží na utěrce stejně, jako leželo na pekáči). Neroluji, nechám vychladnout "naplacato". 

Na krém: 
250 ml smetany ke šlehání
250 g měkkého tučného tvarohu
jahody dle chuti

Ze smetany vyšlehám šlehačku. Přidám tvaroh a ještě několika málo pulzy mixéru vmíchám. Tuto směs rovnoměrně rozetřu na připravenou roládu, nechám si trochu na vrchní dozdobení. Krém rovnoměrně pokladu nadrobno nakrájenými jahodami. Roládu zaroluju, vršek ještě potřu krémem, ozdobím ovocem a nechám alespoň hodinu před podáváním rozležet v lednici.


P.S. Krém klidně obměňte - uplatníte také mascarpone, zakysanou smetanu, pařížský krém, pudinkový krém, marmeládu... co hrdlo ráčí :)

Žádné komentáře:

Okomentovat