úterý 16. září 2014

Bublanina se sladkou peřinkou



 

Skoro by se zdálo, že raději vařím, než peču, ale to není tak docela pravda. Je to totiž přesně naopak, akorát že jíst se musí každý den, zatímco péct stačí pro radost. 

Vzhledem k tomu, že je půlka září a na zahrádce můžete najít poslední dozvuky léta v podobě krásně zralých ostružin, přináším sem recept na jednoduchou a přesto efektní bublaninu. A to, že je potřeba sníst do druhého dne nebude myslím nikomu vadit :) A nezapomeňte, ostružiny jsou dofialova, stejně jako lilek, a stejně jako on prospívají žilní stěně!

Ingredience na těsto (na pekáč o trošku menší než klasický plech "přes celou troubu"):
250g polohrubé mouky
130g cukru
250 ml smetany
3 vejce
1/3 kypřícího prášku
1 vanilkový cukr
ovoce – např. ostružiny, rybíz, maliny, vypeckované třešně...

Ingredience na peřinku:
3 bílky
180g moučkového cukru
špetka soli

Postup:
Ovoce v cedníku umyjeme a necháme odkapat.
Celá vejce krátce vyšleháme s cukrem. Přilijeme šlehačku a ještě prošleháme. Přisypeme mouku s kypřícím práškem, promícháme a nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče. Posypeme ovocem a dáme péct na 180°C.
Pečeme asi deset minut, kdy zároveň vyšleháme bílky se špetkou soli a cukr moučkou do pevné pěny (tvoří se špičky na metličkách).
Po oněch 10 minutách pečení těsta těsto vyndám z trouby a rozprostřu na něj připravený sníh. Peču ještě 10 minut, až bílky na okrajích zezlátnou.
Buchtu je potřeba sníst nejpozději během druhého dne, pak se začne peřinka roztékat.

Žádné komentáře:

Okomentovat