pátek 19. září 2014

Hrušky v čokoládě



Také hruškám jsem musela přijít na chuť až postupem času. Vzhledem k tomu, že máme na zahradě dvě hrušně různých odrůd, přičemž plody každé z nich dozrávají v jiný čas, máme o hrušky postaráno v podstatě měsíc v kuse (o sbírání rozprsklých ze země ani nemluvím, to se táhne od srpna do října...) a byla by tím pádem škoda toto ovoce nadosmrti ignorovat. Vykoupat sladké hrušky v čokoládě je rychlý způsob, jak připravit vynikající dezert během několika málo minut. A věřte mi, úspěch bude mít s největší pravděpodobností větší nežli kdejaký dort!
K receptu musím akorát podotknout, že já osobně příliš neholduju vařenému ovoci. Proto hrušku v mém receptu nevařím. Pokud vy však máte raději ovoce měkčí a tepelně zpracované, můžete hrušky předem chvíli vařit například v bílém víně (a s trochou skořice – ale tu já taky nerada). 

Ingredience (pro 2):

2 hrušky
citronová šťáva
3 štráfky hořké čokolády
2 dílky ledových kaštanů
lžička másla
šlehačka na ozdobu


Postup:
Hrušky oloupu, ale šťopku ponechám. Bubáky i jádřince vykrojím, ale opatrně, aby se mi hruška nerozpadla a abych ji neproděravěla skrz naskrz (je k tomu potřeba ostrý nožík a šikovný prstík :) ). Oloupanou a odjádřincovanou hrušku pokapu (pořádně a ze všech stran!) citronovou šťávou – hruška pak jednak nehnědne, druhak získá svěží citronovou příchuť.
Ve vodní lázni rozehřeju čokoládu, kaštany a máslo. Když je směs tekutá, hrušku v tom vykoupu (můžu si při tomto procesu pomoci mašlovačkou nebo lžící nebo tak něčím). Čokoládovou hrušku postavím na talířek a dám do lednice vychladnout, aby čokoláda ztuhla.
Mezitím, co se hruška chladí, vyšlehám šlehačku. Tu pak přidám na chuť vedle čokoládové hrušky a mohu podávat. Mňam!

Žádné komentáře:

Okomentovat