sobota 13. září 2014

Ratatouille



Lečo s menším množstvím papriky, bez vejce a párku, za to s lilkem a cuketou. Je na vás, kterému pokrmu dáte přednost, mně chutnají obě. Pravověrní znalci francouzské kuchyně by vás zapřísáhli, abyste každý druh zeleniny opékali na pánvi zvlášť. Já jsem moderní děvče a nemám ani tolik pánví, ani času, a tak se řídím selským rozumem a proti „rozblemcnutí“ bojuji tak, že suroviny přidávám postupně podle toho, jak dlouhý var je pro ně optimální. Je na vás, jestli se chcete cítit jako pravé francouzky s šesti pánvemi k mytí, nebo jako pragmatický český člověk, který jde po obědě radši na zahrádku, než aby strávil hodinu u dřezu.

Ingredience (pro 3-4 strávníky):


1 velká cibule
1 mladý lilek
1 menší cuketa
3 barevné papriky
4 stroužky česneku
4 masitá rajčata
olivový olej
 trocha bílého vína na podlití
sůl, pepř, bazalka, provensálské koření
parmazán


Postup:
Lilek ani cuketu neloupu, není to potřeba. Cibuli nakrájím na kostičky, lilek taky, cuketu rozkrojím na čtvrtky a nakrájím na plátky, rajčata spařím, oloupu a nakrájím na kostky, papriku na proužky, česnek na tenké plátky.
Na rozpálený olej dám nejdřív lilek. Pak následuje vždy s lehkým časovým odstupem cibule, paprika, lehké podlití vínem, rajčata, cuketa, česnek. Až když mám všechno v hrnci, tak to okořením a nechám asi půl hodiny dusit. Z přebytečné šťávy mohu „udělat“ polévku, pak odstavím, přimíchám dvě lžíce olivového oleje a na talíři posypu parmazánem.
Podávám s bílým pečivem.

Žádné komentáře:

Okomentovat