I když je největší město Alsaska –
Štrasburk – krásné, mám jisté důvody pro to nemít ho ráda. Jsou to důvody ryze
osobní, a tak na mě neberte ohledy a až někde uvidíte nabídku zájezdu na
vánoční trhy do Štrasburku, neváhejte a jeďte, bude se vám tam líbit. Kromě
svařáku však nezapomeňte ochutnat ještě jednu alsaskou specialitu, a sice Tart
Flambeé, čili Flammkuchen. Alsaskou pizzu, díky které jsem vzala Štrasburk na
milost i já.
Ingredience
(na 1 placku):
Těsto:
200g
polohrubé mouky
2 lžíce
slunečnicového oleje
špetka soli
Postup:
Droždí
rozmíchám v 70 ml vlažné nebo lehce teplé vody. V míse smíchám mouku,
špetku soli, olej a přidám i vodu s droždím. Vypracuju hladké těsto, mísu
zakryju a dám na 1,5 – 2 hodiny kynout na teplé místo.
Navrch:
10dkg
slaniny
190g
(kelímek) kysané smetany
2 lžíce
podmáslí
2-3 lžíce
smetany ke šlehání
sůl, pepř
Postup:
Předehřeju
troubu na 220°C.
Smíchám
v misce smetanu s podmáslím a šlehačkou, osolím, opepřím. Cibuli
oloupu a nakrájím. Slaninu nakrájím také.
Těsto vyndám
z mísy a přendám na pekáč vystlaný pečícím papírem. Přímo na plechu ho
rozválím na tenkou placku, ne vyšší než necelý centimetr. Potřu smetanovou
směsí (a nebojím se množství! skutečně použiju všechnu). Navrch nasypu cibuli a
slaninu a peču asi 10-15 minut. Ihned podávám.
Tip:
Navrch mohu
také přidat houby, kozí sýr, ananas, výborná je také verze s nivou ... prostě
co kdo rád.
Žádné komentáře:
Okomentovat