Pokud chcete upéct koláč, kolem
kterého budou všichni mlsně chodit a na kolenou vás prosit, abyste ho už
konečně načli a dali jim ochutnat, upečte tento hruškovo-ořechový zákusek.
Využijete v něm podzimní plody (vlašské ořechy a hrušky), marmeládu
z léta a zbytek hořké čokolády, která vám leží na dně šuplíku. Koláč je
skutečně efektní, a tak se hodí nejen k čaji o páté, ale i na svátečnější
stůl. Porcí z něj uděláte spoustu, ale zmizí tak rychle, že se nebudete
stačit divit.
Inspirovala jsem se receptem ze
serveru lidovky.cz, přičemž recept jsem upravila tak, aby lépe vyhovoval mým
chutím. Vynechala jsem tedy skořici, hřebíček a badyán, ubrala jsem cukru,
naopak jsem přidala více hrušek a hořkou čokoládu. Množství surovin u těsto
uvádím ve dvou verzích – více surovin pro ty, co raději těsta více nebo mají
větší formu, méně surovin pro ty, co těsto raději tenčí.
A tentokrát více než kdy jindy
doporučuju – přečtěte si recept před přípravou celý, ať víte, jak si rozvrhnout
čas!
Ingredience
na těsto (forma o průměru 29cm):
špetička
soli
150g (125g)
másla
90g (75g)
cukru moučka
2 vejce
Postup:
Prosiju do
mísy mouku. Přidám sůl. Vprostřed udělám ďůlek, kam přidám změklé, téměř tekuté
máslo. Zpracuju s částí mouky na jakžtakž těsto, pak přidám vejce a cukr a
těsto propracuju pořádně, do hladka. Dám aspoň na hodinu odpočívat do lednice
(může být i do druhého dne).
Na povaření hrušek:
6-8 hrušek (ne
úplně rozměklých)
2 lžíce
cukru moučka
2 lžíce
citronové šťávy
případně
vanilkový lusk či extrakt
Postup:
Hrušky
oloupu, rozčtvrtím a zbavím je jádřince. Pokapu citronovou šťávou. Vložím do hrnce a zaliju
je vodou (tak, aby hrušky byly akorát ponořené). Přidám cukr, citronovou šťávu
a případně vanilku. Vařím, dokud nejsou hrušky měkké (cca 5 minut varu, testuju
nožem). Pak je vyndám a nechám okapat.
V tuto chvíli
vyndám z lednice těsto, rozválím ho do vymazané a vymoučněné koláčové
formy (prostě dám kouli těsto do formy, rukou trochu „rozválím“, pak si vezmu
na pomoc váleček, těsto musí být nacpané až do okrajů, ale estetiku v tuto
chvíli vůbec neřeším, ruce odvedou většinu práce) a zase ho vrátím do lednice.
Zapnu troubu na 180°C.
Na ořechovou
náplň:
150g (může
být i víc) vlašských ořechů (část nastrouhám, část na hrubo nasekám)
1 vejce a 1
žloutek
půl lžičky
prášku do pečiva
40g másla (6
lžic)
50g hořké
čokolády (nasekat)
65g cukru
špetka soli
80g hladké
mouky
Smíchám
mouku, sůl, kypřící prášek, ořechy a čokoládu. Pak přidám celé vejce i žloutek,
změklé máslo a cukr. Pořádně smíchám a nanesu rovnoměrně na těsto.
Navrch
poskládám hrušky a dám péct na 30 minut. Kraje musí být růžové, střed pevný.
Poté si
ještě připravím glazuru, kterou budu hrušky potírat, až bude koláč zchladlý.
Smíchám 4
lžíce meruňkové marmelády a panáka vody. Přivedu k varu, odstavím.
Propasíruju přes sítko. Pomocí mašlovačky touto glazurou potřu hrušky. Případnými
přebytky mohu potírat celý koláč, kdyby se mi chuťově zdál příliš suchý.
Tip:
Žádné komentáře:
Okomentovat