pátek 17. října 2014

Čokoládová pěna alias Mousse au chocolat



Čokoládová pěna je další z řady lahůdek, které jsem objevila během svého pobytu v Bruselu. Dát si ji takhle po obědě v kantýně, to byl vrchol dne a vracet se poté do práce čiré utrpení. Dlouho jsem se odhodlávala, že ji zkusím, ale vždy mi přišlo, že je to svým způsobem taková zbytečná kalorická bomba. Až po vás ale bude někdo loudit sladkou tečku po nedělním obědě, připravte mu ji – je to nanejvýš rychlá a snadná záležitost.
Na internetu koluje spousta receptů, většina z nich přidává do pěny ještě šlehačku. Věřím, že pak je pěna opravdu „něco“. V mém receptu ji však nenajdete. Postupovala jsem totiž podle předpisu z jedné bruselské brožury, o které si myslím, že belgické pochutiny představuje v jejich skutečném, autentickém světle, a navrch zastávám taky názor, že pokud máte opravdu kvalitní čokoládu, bez šlehačky se obejdete a ušetříte tak čas, peníze i kalorie. 

Ingredience (na 2 menší poháry):
70-80g kvalitní hořké (nejlépe belgické) čokolády
15g másla
2 vejce (1 velké by vám taky mohlo stačit)
15g cukru (přesné množství ale závisí na sladkosti čokolády)
špetička soli

Postup:
Ve vodní lázni začnu rozehřívat čokoládu a máslo. Než se rozehřeje čokoláda, smíchám žloutky s cukrem (žloutky musí zesvětlat a trochu to zhoustne). K bílkům přidám pár zrníček soli a vyšlehám do tuhého sněhu.
Promíchám rozehřátou čokoládu, aby byla hladká a když už není úplně horká, přidám k ní žloutky a pořádně promíchám. Poté jemně vmíchávám sníh. Když se mi vše spojí, přendám pěnu do pohárků a dám do lednice chladit alespoň na dvě hodiny. Voila!

Tip: Pokud se bojíte salmonely, provádějte veškeré vaječné míchání nad párou či ve vodní lázni. 
A pokud byste přeci jen raději verzi se šlehačkou, pak musíte vyšlehat smetanu ke šlehání a přidat ji do směsi v pořadí: žloutky - šlehačka - sníh. 

Žádné komentáře:

Okomentovat