Čokoládová pěna je další z řady
lahůdek, které jsem objevila během svého pobytu v Bruselu. Dát si ji
takhle po obědě v kantýně, to byl vrchol dne a vracet se poté do práce
čiré utrpení. Dlouho jsem se odhodlávala, že ji zkusím, ale vždy mi přišlo, že
je to svým způsobem taková zbytečná kalorická bomba. Až po vás ale bude někdo
loudit sladkou tečku po nedělním obědě, připravte mu ji – je to nanejvýš rychlá
a snadná záležitost.
Na internetu koluje spousta receptů,
většina z nich přidává do pěny ještě šlehačku. Věřím, že pak je pěna
opravdu „něco“. V mém receptu ji však nenajdete. Postupovala jsem totiž
podle předpisu z jedné bruselské brožury, o které si myslím, že belgické
pochutiny představuje v jejich skutečném, autentickém světle, a navrch
zastávám taky názor, že pokud máte opravdu kvalitní čokoládu, bez šlehačky se
obejdete a ušetříte tak čas, peníze i kalorie.
Ingredience
(na 2 menší poháry):
70-80g
kvalitní hořké (nejlépe belgické) čokolády
15g másla
2 vejce (1
velké by vám taky mohlo stačit)
15g cukru (přesné
množství ale závisí na sladkosti čokolády)
špetička
soli
Postup:
Ve vodní
lázni začnu rozehřívat čokoládu a máslo. Než se rozehřeje čokoláda, smíchám
žloutky s cukrem (žloutky musí zesvětlat a trochu to zhoustne). K bílkům
přidám pár zrníček soli a vyšlehám do tuhého sněhu.
Promíchám
rozehřátou čokoládu, aby byla hladká a když už není úplně horká, přidám k ní
žloutky a pořádně promíchám. Poté jemně vmíchávám sníh. Když se mi vše spojí,
přendám pěnu do pohárků a dám do lednice chladit alespoň na dvě hodiny. Voila!
Tip: Pokud
se bojíte salmonely, provádějte veškeré vaječné míchání nad párou či ve vodní
lázni.
A pokud byste přeci jen raději verzi se šlehačkou, pak musíte vyšlehat smetanu ke šlehání a přidat ji do směsi v pořadí: žloutky - šlehačka - sníh.
Žádné komentáře:
Okomentovat